Jubilarni 40. Međunarodni dan muzeja u znaku jednakosti, različitosti i uključivosti

Temom “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost” muzeji diljem Hrvatske obilježit će od 12. do 18. svibnja 2020. raznolikim programima, u nezapamćeno teškim uvjetima epidemije korona virusa i razornog zagrebačkog potresa, jubilarni 40. put Međunarodni dan muzeja.

 

Nositelj manifestacije je Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba na čiju se inicijativu Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj obilježava od 1980. godine, a ovogodišnja tema manifestacije koju je odredio Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu ukazuje na muzeje kao institucije koje igraju važnu ulogu u društvu i njegovu razvoju komunicirajući univerzalne humanističke vrijednosti, promiču stvaranje inkluzivnog i tolerantnog društva, promoviraju kulturnu razmjenu kao katalizatora mira među ljudima te u svom radu primjenjuju UN-ove ciljeve održivog razvoja.

 

Premda su mnogi muzeji morali odustati od planiranih i već najavljenih događanja koja su uključivala ulazak u muzeje i rad s posjetiteljima, velik broj njih uspješno je prilagodio svoje programe novonastalim okolnostima ponudivši korisnicima virtualne izložbe i vodstva, edukativni serijale na društvenim mrežama, digitalna muzejska izdanja i on line radionice posebno osmišljene s namjerom podizanja svijesti o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

 

Hrvatski muzej arhitekture uključio se u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja virtualnom izložbom “Jedanaest arhitektica iz fundusa Hrvatskog muzeja Arhitekture”, koja putem odabranih skica, crteža, nacrta i fotografija iz fundusa Muzeja podiže veo zaborava i podsjeća na stvaralaštvo vrsnih, hrabrih, maštovitih i senzibilnih autorica koje pripadaju modernoj arhitekturi i vremenu izgradnje boljega svijeta za svakoga čovjeka.

 

Muzej medicine i farmacije HAZU kroz virtualni program Imagine all the people. predstavlja viziju hrvatskih liječnika koji su se pod vodstvom Andrije Štampara (1888. – 1958.), jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije, zalagali za svijet u kojem svi ljudi ravnopravno ostvaraju pravo na zdravstvenu zaštitu, bez obzira na mjesto življenja i socijalni status. Publici su  predstavljeni objavljeni radovi i članci na temu, koja je danas ponovno vrlo aktualna nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula inicijativu World Health Coverage, te cjeloviti katalog izložbe Od države do javnosti: tuberkuloza u fondovima Hrvatskog državnog arhiva i Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU-a.

 

Kako uz pomoć suvremenih tehnologija prilagoditi muzejske sadržaje osobama s invaliditetom i stvoriti mjesto višeosjetilnog doživljaja i učenja otkrit će na društvenim mrežama djelatnici Muzeja grada Šibenika. U sklopu projekta”Kultajmo u Šibeniku”, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, šibenski muzealci su predmete iz stalnog postava skenirali 3D skenerom, obradili u posebnom računalnom programu i isprintali 3D printerom u plastici tako da ih slijepi i slabovidni mogu istražiti dodirom. Također, postavljene su tri induktivne petlje namijenjene osobama oštećenog sluha, instalirane na recepciji Muzeja, dijelu stalnog postava koji prikazuje film o osvajanju Šibenika od strane mletačkog admirala Vettora Pisanija, te u dijelu koji prikazuje film o kugi koja je poharala grad krajem 17. stoljeća.

 

Muzej grada Koprivnice u suradnji s Galerijom Ivan Večenaj u Goli pripremio je virtualnu izložbu radova Ivana Večenaja koja pokazuje da lokalna priča može postati globalni fenomen, a “mali” čovjek  veliki umjetnik koji mijenja sliku svijeta. Izložba je realizirana povodom 100. obljetnice rođenja jednog od najvećih autora hrvatske naivne umjetnosti, a publika ima priliku vidjeti Večenajevo slikarstvo koje je u potpunosti inkluzivno i koje u bilježenju svijeta ne bježi od ružnog, bolesnog, drugačijeg i nepoznatog. Tu je i izložba “Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca” koja kroz izbor od 32 fotografije iz bogate ostavštine jednog od najistaknutijih zagrebačkih fotografa Toše Dabca prikazuje motive narodnih nošnji raznih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Izložbu dopunjuju originalni dijelovi narodnih nošnji iz zbirke Posudionice i radionice narodnih nošnji koji su tematski vezani za izložene fotografije.

 

Muzej Međimurja Čakovec povodom Međunarodnog dana muzeja priprema virtualnu izložbu projekta “Muzej za POGLED” koja tematizira psihološko kreativni rad čakovečkih muzealaca s djecom koja imaju poremećaje u spektru autizma. Djeci je u suradnji s Psihologijskim centrom u Čakovcu približen svijet likovne i kulturne baštine, a navedeni sadržaj poslužit će kao motivacijska podloga za daljnji individualni psihološko-kreativni rad u kojem će djeca realizirati svoj likovni odgovor na sve što su doživjela i proživjela u dosadašnjoj interakciji s muzejom.

 

Zanimljiv program pripremili su i u Gradskom muzej Bjelovar u kojemu se na Međunarodni dan muzeja otvara izložba “Barun Trenk – novo lice legende”, realizirana u suradnji s Muzejom grada Brna, Masarykovog sveučilišta i Kapucinske grobnice iz Brna, Gradskim muzeja Požega i Muzejom Slavonije iz Osijeka. Posjetitelji će imati prilike vidjeti rezultate višegodišnjeg rada povjesničara, forenzičnih antropologa, radiologa i računalnih stručnjaka koji, pored Trenkova životopisa i njegovog položaja i značaja kao vojskovođe, uz pomoć računalne tehnologije i 3D printeva rekonstruiraju kako je barun izgledao u vrijeme kada je došao kao uznik u Špilberk, te na temelju CT snimaka njegovih tjelesnih ostataka otkrivaju od kakvih je bolesti bolovao i koja je ozljede  zadobio u bitkama.

 

Cjelokupni program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra

https://www.mdc.hr/hr/kalendar/pregled-mjeseca/medunarodni-dan-muzeja?y=2020

 

 

Odgovori