Poziv na promociju knjige “Razvojna suradnja kroz nasljeđe Pokreta nesvrstanih”


11. travnja 2016. u 17 sati


 


 


Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića


Preradovićeva 5, Zagreb, Croatia


 


CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske poziva Vas na promociju knjige:


 


 “Razvojna suradnja kroz nasljeđe Pokreta nesvrstanih”


 


 


 Promocija će se održati 11. 4. 2016. (ponedjeljak) s početkom u 17 sati u prostorijama Knjižnice “Bogdan Ogrizović”, Preradovićeva 5 u Zagrebu.


 


 O temi razvojne suradnje za vrijeme Pokreta nesvrstanih govorit će:


– dr. sc. Biserka Cvjetičanin iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose koja je ujedno i jedna od autorica knjige,


– Budimir Lončar – bivši Ministar vanjskih poslova Jugoslavije


– dr. sc.Tvrtko Jakovina, redoviti profesor svjetske povijesti 20. stoljeća Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu


 


 Raspravu će moderirati novinarka Ivana Dragičević.


 


Odlukom OECD/DAC-a od listopada 2011. godine, Hrvatska je izbrisana s liste zemalja primateljica međunarodne pomoći, te je tako ušla u kategoriju zemalja donatorica, što podrazumijeva preuzimanje značajnih obveza u području kreiranja politike međunarodne razvojne suradnje, ali i osiguravanja odgovarajućih resursa za njezinu provedbu. Time je nakon dugih 20 godina ratne i post-ratne obnove, Hrvatska dobila priliku krenuti sa razvojem svoje politike međunarodne razvojne suradnje ali se i aktivnije uključi u istoimene europske politike.


 Iskustvo rata i poraća zasigurno je uvelike obilježilo Hrvatsku i upravo to iskustvo rata može postati svojevrsna strateška prednost Hrvatske u međunarodnim razvojnim politikama, a posebno politikama Europske unije. Ipak to iskustvo nije jedini temelj iz kojega možemo graditi vlastite politike međunarodne razvojne suradnje. Gotovo je u potpuni zaborav pala činjenica da je Hrvatska u okvirima bivše Jugoslavije stekla ogromno iskustvo međunarodne suradnje kroz Pokret nesvrstanih. Upravo je Pokret nesvrstanih veliki dio svojih aktivnosti temeljio na međunarodnoj razvojnoj suradnji i to primarno između samih članica pokreta.


 U ovoj knjizi na simboličan način prisjećamo se samo nekih od velikih projekata provedenih kroz Pokret nesvrstanih i propitujemo do koje mjere suvremene politike međunarodne razvojne suradnje možemo graditi na nasljeđu Pokreta nesvrstanih.


Odgovori