HRT prikazuje seriju o Hrvatskoj 80-ih “Čuvar dvorca” i film “Oficir s ružom”

HRT prikazuje u ponedjeljak, 11. svibnja (HTV1 u 21 sat) prvi nastavak četverodijelne serije “Čuvar dvorca” (2017), a u četvrtak, 14. svibnja 2020. (HTV2 u 21 sat) film “Oficir s ružom” (1987).

 

 

Čuvar dvorca – serija o Hrvatskoj 80-ih

11. svibnja na HRT – HTV 1 u 21 sat


Dramska serija Čuvar dvorca redatelja i scenarista Lukasa Nole govori o Hrvatskoj osamdesetih kada se na političkoj sceni događaju promjene koje će krajem desetljeća promijeniti mapu Europe.

Jugoslavenska Služba državne bezbednosti još je jedna od najagilnijih i najučinkovitijih obavještajnih zajednica u Europi. Boris Bišćan, stari kadar te službe, svjedok je promjena koje se u službi događaju – provjerene profesionalce zamjenjuju kriminalci koje SDB angažira za obračun s političkim emigrantima, nudeći im zauzvrat zaštitu. Boris se u novom svijetu ne snalazi, a starom je očigledno došao kraj.

U glavnim ulogama nastupaju Ivo Gregurević kao Boris Bišćan, Vinko Kraljević kao Marin Dragičević, Goran Bogdan kao Zeman, Iva Babić kao Maja i Barbara Nola kao Bišćanova tajnica. Gorana Škoru glumi Matija Čigir, Zdravka – Bernard Tomić, a kapetana JNA Uzelca – Franjo Dijak.

Na 69. Pula Film Festivalu, u programu Kratka Pula, Vinko Kraljević dobio je Priznanje za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji.

Scenarist i redatelj: Lukas Nola
Producenti: Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Pervan, Dragan Jurić
Direktor fotografije: Mirko Pivčević h.f.s.
Montažer: Slaven Zečević
Skladatelji: Jura Ferina i Pavao Miholjević
Dizajneri zvuka: Dubravka Premar, Ivan Zelić
Scenograf: Ivan Veljača
Kostimografkinja: Željka Franulović
Majstorica maske: Julijana Vušković
Produkcija: “Kinorama” za HRT, 2017.
Urednik: Mislav Brumec

 

Izvor: https://hrtprikazuje.hrt.hr/404968/cuvar-dvorca

 

 

Oficir s ružom – ljubavna drama

 

14. svibnja na HRT – HTV 2 u 21 sat


Poslijeratni Zagreb, mlade partizanske snage uspostavljaju civilnu vlast u gradu. Udovica iz visoke građanske klase, lijepa Matilda Ivančić, pozvana je na sud gdje joj izreknu presudu oduzimanja imovine, no ubrzo dolazi do poništenja presude s obzirom da su Matilda i njezin pokojni muž pomagali narodnooslobodilački pokret.

U Matildin stan se useljava mlada nadobudna skojevka Ljiljana, jednostavna djevojka sa sela, odrasla u ratu, a uskoro se doseljava i Matildin dečko, mladi poručnik Petar Horvat. Iako opterećen borbom protiv klasnog neprijatelja, Matilda privuče Petra svojom profinjenošću i ljepotom.

Matilda i Petar ostvaruju vezu no Petrov nadređeni smatra vezu neprihvatljivom jer je Matilda buržujskog podrijetla.

“Oficir s ružom” (1987.) peti je cjelovečernji igrani film redatelja i scenarista Dejana Šorka, koji opisuje vrijeme neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Priča o nepodobnoj ljubavi lijepe dame i partizanskog poručnika u poslijeratnom Zagrebu zapravo je tragična ljubavna priča koja kritizira političko licemjerje, komunističku dogmu koja i nakon rata vodi stalešku borbu u cilju ostvarivanja jednakosti no upravo tom borbom nejednakosti podcrtava. Ulogu Matilde sjajno je nijansirala Ksenija Pajić, a ulogu partizanskog poručnika bivša jugoslavenska zvijezda Žarko Laušević.

U ljubavnoj drami glume Ksenija Pajić, Žarko Laušević, Dragana Mrkić, Viktor Ruić, Zvonimir Torjanac, Vida Jerman, Boris Buzančić, Andrea Baković.

Film je na Filmskom festivalu u Puli 1987. osvojio dvije Zlatne arene, za scenarij Dejan Šorak i za najboljega glumca Žarko Laušević.

 

Izvor: https://hrtprikazuje.hrt.hr/477940/oficir-s-ruzom-ljubavna-drama

 

 

 

Odgovori