HRT prikazuje filmove “Plodovi gnjeva” i “Cijena života”

Hrvatska radiotelevizija prikazuje u petak, 1. svibnja (HTV 3 u 20:50) film “Plodovi gnjeva” (1940), socijalnu dramu o vremenu “velike ekonomske krize u Sjedinjenim Državama”, a u subotu, 2. svibnja 2020. “Cijenu života” (HTV 3 u 20:00), socijalnu dramu “iz miljea francuske radničke klase”.

 

 

HRT – HTV3 01.05.2020. 20:50

HRT – HTV3 02.05.2020. 08:00

 

Plodovi gnjeva, američki film (127′)

THE GRAPES OF WRATH

 

Socijalna drama. U vrijeme velike ekonomske krize u Sjedinjenim Državama osiromašena farmerska obitelj Joad iz Oklahome ostaje bez zemlje i prisiljena je, u potrazi za poslom, krenuti u Kaliforniju, usprkos brojnim glasinama da ni tamo ne teče med i mlijeko. Pred polazak im se priključuje i sin Tom (H. Fonda), uvjetno pušten iz zatvora. Na putu umre djed (C. Grapewin), a Tomovu trudnu sestru Rosasharn (D. Bowdon) napušta suprug. Po dolasku u Kaliforniju završavaju u vladinu kampu za nezaposlene te nalaze slabo plaćeni sezonski posao. Tom prihvaća ideje propovjednika Casyja (J. Carradine) i odluči posvetiti se borbi za prava i egzistenciju siromašnih. Obitelj će pogoditi i druge teške nedaće…

“Plodovi gnjeva” potresna je socijalna drama i izvrsna adaptacija slavnog istoimenog romana američkog pisca Johna Steinbecka. Priča je to o tragičnom slučaju jednog od 200.000 osiromašenih farmera, koji su u vrijeme velike ekonomske krize izgubili posjed i bili prisiljeni migrirati na zapad Amerike ne bi li možda tamo počeli novi život. Film je to dojmljive atmosfere koja izvrsno dočarava težak život, te vjernih, gotovo dokumentarističkih prikaza odnosa među ljudima, uz diskretno, no jasno proklamiranje ideja ljubavi i solidarnosti. “Plodove gnjeva” režirao je legendarni američki filmaš John Ford (Tragači, Poštanska kočija), a izvrsne su uloge u filmu ostvarili Henry Fonda, John Carradine i Jane Darwell. Film je osvojio dva Oscara, za režiju i sporednu žensku ulogu, te nekoliko drugih nagrada.

 

Uloge:  Henry Fonda, Jane Darwell, John Carradine, Charley Grapewin, Dorris Bowdon, Russell Simpson, O. Z. Whitehead

Scenarij:  Nunnally Johnson

Režija:  John Ford

Godina proizvodnje:  1940.

Urednik:  Dean Šoša

 

Izvor:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/13806/plodovi-gnjeva-socijalna-drama

https://raspored.hrt.hr/

 

 

HRT – HTV3 02.05.2020. 20:00, 01:15

 

Cijena života, francuski film

LA LOI DU MARCHÉ / THE MEASURE OF THE MAN

 

Drama iz miljea francuske radničke klase. Nezaposleni tvornički radnik pokušava spojiti kraj s krajem…

Brojne su nagrade koje je film osvojio: na Europskom filmskom festivalu u Bruxellesu 2015. nagradu publiku, iste godine u Cannesu nagradu za najboljeg glumca (Vincent Lindon), nagradu Ekumenskog žirija Stéphaneu Brizéu “za njegov pronicljiv prikaz radničke klase i osudu našeg prešutnog odobravanja bezobzirnog ponašanja velikih trgovaca”. Redatelj Stéphane Brizé nominiran je za Zlatnu palmu.

 

Uloge:  Vincent Lindon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller

Scenarij:  Stéphane Brizé, Olivier Gorce

Režija:  Stéphane Brizé

Godina proizvodnje:  2015.

Urednica:  Branka Papić

 

Izvor:

https://raspored.hrt.hr/

 

 

Odgovori