Vlado Vurušić, “Rajski ključar”

Knjiga “Rajski ključar” Vlade Vurušića donosi priče različite duljine, koje nas vraćaju u ratne godine sugestivnošću velike snage. Pred sobom vidimo defile karaktera – idealiste, zanesenjake, junake, kukavice, ucviljene majke, oficire i vojnike, časnike i dragovoljce, uglavnom mlade ljude u paklu rata. To je vrijeme prevrednovanja svih vrijednosti. Svijet u kojemu su odrasli, dotad naizgled čvrst poput  granita, puca. Niče nešto novo.

 

Svi su oni, ili skoro svi, uronjeni u jedan medij – naciju. Srbi, Hrvati, Jugoslavija, Hrvatska; komunisti i antikomunisti, ili komunisti koji su preko noći postali antikomunisti, na isti način kako su jučerašnji Jugoslaveni postali današnji Hrvati ili Srbi, sva se ta tranzicija, transsupstancija, vidi na stranicama ove knjige na način koji će mladim ljudima, koji u tim vremenima nisu živjeli pa si ih ne mogu ni predočiti, plastično oživjeti dane u kojima su mnoge majke plakale, dok su im djeca krvarila po ratištima, na koja su ih uputili njihovi ideali ili potreba za obranom gole kože.

 

Vurušić pažljivo rekonstruira i društveni svemir svojih  likova, jer oko glava Vurušićevih junaka i antijunaka fijuču meci, tijela se mrtvih raspadaju u smradu, na puno mjesta vidimo usirenu ljudsku krv, strah pred egzekucijom ljude pretvara u gnjecavu masu.

 

Boris Rašeta

 

Naklada Breza

2020.

223 str.

 

Vlado Vurušić

Rođen 30. travnja 1960. godine u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio slavistiku – rusistiku. Radi kao novinar u Jutarnjem listu. Karijeru je započeo u listu Polet, a tekstove je objavljivao i u Danasu, Startu, Nedjeljnoj Dalmaciji, Mladini te Globusu. Za dvije reportaže objavljene u Globusu dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka. Objavio je, između ostaloga, dvije publicističke knjige Nogomet: svjetska prvenstva (s I. Buljanom) (2010.) i Slaven Bilić: priča o nogometu i rokenrolu (2008.) te romana Obala maršala Tita (2018.) . Prevodi s ruskog jezika.

 

Izvor:

https://www.mvinfo.hr/knjiga/13689/rajski-kljucar

https://www.ljevak.hr/kratka-prica-eseji/24307-rajski-kljucar.html

 

Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/price-o-sarenoj-galeriji-likova-iz-ratnih-90-ih-nakon-romana-obala-marsala-tita-novinar-vlado-vurusic-objavio-i-zbirku-prica/10090765/

 

 

Odgovori