HRT prikazuje dokumentarne filmove “Bljesak” i “Zasjeda u Borovu Selu”

Hrvatska radiotelevizija prikazuje u petak, 1. svibnja (HTV 1 u 20:05) dokumentarni film “Bljesak”, a u nedjelju, 3. svibnja 2020. “Zasjedu u Borovu Selu” (HTV 1 u 21:10).

 

 

Bljesak

 

1. svibnja na HRT – HTV 1 u 20:05


Nakon 25 godina prisjećamo se početka svibnja 1995. i jedne od važnijih pobjeda u Domovinskom ratu, kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitim djelovanjem oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.

U samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koji je okupirao srpski agresor i uspostavljena je kontrola Republike Hrvatske.

Što je prethodilo pobjedničkoj akciji, koji su bili njezini uzroci i posljedice te koja su i danas živa sjećanja podijelili s nama sudionici Bljeska, ali i civili i diplomati?

Redatelj dokumentarnog filma je Miro Branković, direktor fotografije Damir Bednjanec, montažer Mladen Radaković, a producent Drago Škobić.

 

Izvor: https://hrtprikazuje.hrt.hr/607055/bljesak-2

 

 

Zasjeda u Borovu Selu

 

3. svibnja na HRT – HTV 1 u 21:10


U noći s 1. na 2. svibnja 1991. u Borovu Selu četnici zarobljavaju dvojicu osječkih policajaca. Idući dan njihovi kolege dobivaju zapovijed osloboditi ih. Dolaze u središte sela i upadaju u unaprijed dobro pripremljenu neprijateljsku zasjedu.

U borbi za goli život probijaju se do Mjesne zajednice ne bi li konačno oslobodili dvojicu svojih kolega. U tom proboju ginu dvanaestorica hrvatskih redarstvenika. Ali njihovih kolega više nema u selu.

Tko je i zašto poslao hrvatske redarstvenike u klopku, saznajte u filmu “Zasjeda u Borovu Selu” o nikad do kraja ispričanoj priči o zločinu s početka Domovinskog rata.

Scenarist filma je Borna Marinić, redatelj Miljenko Manjkas, direktor fotografije Filip Starešinić, montažer Mehmed Asan, a producentica Danijela Vusić. Glazbu potpisuje Alfi Kabiljo, a produkciju Alfa d.o.o.

 

Izvor: https://hrtprikazuje.hrt.hr/607537/zasjeda-u-borovu-selu

 

https://raspored.hrt.hr/

 

 

 

Odgovori