Dokumentarni film “Zagreb, glavni grad Hrvatske”, 27. travnja 2020.

U okviru promocije filmske nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke HDA-a, na Youtube kanalu HDA-a danas, 27. travnja 2020., donosimo dokumentarni film Zagreb, glavni grad Hrvatske u sklopu programa Zagreb na filmu.

Dokumentarni film Zagreb, glavni grad Hrvatske, redatelja Oktavijana Miletića snimljen je i montiran 1943. godine, ali nije završen, jer glazba i naracija u filmu nikad nisu napravljene. Film je započet u suradnji s njemačkom filmskom kućom TOBIS, s namjerom predstavljanja tadašnjih zagrebačkih ljepota, kulture i umjetnosti. U poratnim godinama filmu se izgubio trag. Pronađen je i identificiran tijekom istraživanja u Filmarchivu Bundesarchiva u Berlinu 2007. godine, a 2008. je izrađena njegova nova 35 mm filmska kopija i poklonjena Hrvatskoj kinoteci. U Laboratoriju Jadran filma su izrađeni novi zamjenski izvorni materijali, digitalizirani i nakon digitalne restauracije uvršteni na DVD Zagreb na filmu 1915.-1945.

Film je izvorno snimljen na crno-bijeloj nitratnoj 35 mm filmskoj vrpci.

Glazba u inačici filma kojeg donosimo, je naknadno dodana iz zbirke HR-HDA-1397. Zbirka fono gradiva Hrvatskog državnog arhiva.

 

Izvor: http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/1320/oamid/1633

 

 

Odgovori