Pajtim Statovci, roman “Moja mačka Jugoslavija”

Statovcijev književni prvijenac prati sazrijevanje mlade Albanke Emine, koja živi u ruralnom dijelu Kosova. Ondje je Emine, osamdesetih godina 20. stoljeća, odrastala u okruženju punom predrasuda, nacionalnih, vjerskih, ali i onih prema ženama, kojima je, kako se smatralo, bilo mjesto u kući, gdje su nakon udaje trebale rađati, obavljati sve kućanske poslove i podvrgavati se muževoj volji. Unatoč tome, Emine je uzbuđena oko svadbene svečanosti na kojoj će se udati za naočita muškarca, Bajrama, kojega je dotad vidjela samo jedanput i o kojemu gotovo ništa ne zna, ali kojega se ipak nada jednog dana zavoljeti, iako je oduvijek sanjala o romantičnoj ljubavi i zaljubljivanju prije svadbe.

No ubrzo se Jugoslavija, zemlja u kojoj Emine, Bajram i njihova djeca žive, počinje urušavati i oni bivaju prisiljeni pronaći privremeni dom negdje drugdje, daleko na sjeveru, u Finskoj. No ta zemlja početkom devedesetih nije bila nimalo navikla na useljenike niti je bila gostoljubiva prema njima, bez obzira na to zbog kojega razloga i iz kojega dijela svijeta dolazili. Život u novoj sredini težak je cijeloj obitelji, ponajviše zbog jezičnih i kulturoloških razlika, ali u početku najteže pada djeci, osobito njihovu darovitom sinu Bekimu, koji se s vremenom ipak nauči nositi s predrasudama nove okoline prema svome podrijetlu, vjeri, pa čak i imenu („stvar koju uvijek moram objašnjavati“).

Jednog dana, Bekim, sada već odrastao, obrazovan muškarac, odluči nabaviti neobičnog kućnog ljubimca, kraljevsku bou, no stvari postaju zanimljive kada mu se u stan useli mačka koju je upoznao u gej baru. Bila je to potpuno drugačija mačka od svih mačaka koje je dotad upoznao…

 

Moja mačka Jugoslavija” prvi je i iznimno hvaljen roman Pajtima Statovcija (1990.), mladog finskog autora podrijetlom s Kosova, dobitnika ovogodišnje “Finlandije”, najprestižnije finske književne nagrade, za svoj zadnji roman “Bolla” (2019.).

 

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 03/2020.
  • 260 str.

 

Pajtim Statovci (1990.), književnik podrijetlom s Kosova, jedan je od najvažnijih finskih pisaca mlađe generacije. Studirao je komparativnu književnost na Helsinškom sveučilištu, a potom i studij dramaturgije (scenaristiku) na Fakultetu za umjetnost, dizajn i arhitekturu Sveučilišta Alto. Svoj prvi roman “Moja mačka Jugoslavija” (Kissani Jugoslavia) objavio je 2014. i za njega je iste godine dobio nagradu Helsingin Sanomat, najvažnije finsko književno priznanje za najbolji debitantski roman. Za drugi roman, “Tiranan sydän” (2016.), dodijeljena mu je književna nagrada Toisinkoinen. Njegov zadnji roman, “Bolla” (2019.), dobio je najprestižniju finsku književnu nagradu Finlandia te je tako Statovci postao najmlađi dobitnik te nagrade u njezinoj povijesti.

 

Izvor: https://www.mvinfo.hr/knjiga/13672/moja-macka-jugoslavija

 

 

One comment

Odgovori