Virtualna šetnja Muzejsko-memorijalnim centrom Dražen Petrović

Stalni postav zagrebačkog Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović moguće je razgledati putem 3D virtualne šetnje.

 

Virtualnu šetnju za Muzej izradio Goran Vidaković (Tornado 360), a dostupna je putem poveznice – https://my.matterport.com/show/?m=WRACwfDCNcr

 

Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović otvoren je 2006. godine u mezaninu Ciboninog tornja. Autori arhitektonskog rješenja su Ante Nikša Bilić i Andrija Rusan, a sam Muzej smješten je na Trgu Dražena Petrovića kojeg krasi spomenik, djelo Kuzme Kovačića i preko puta kojeg se nalazi Košarkaški centar Dražen Petrović. Cijeli prostor znakovito je obilježen Draženovim likom i djelom uvodeći posjetitelja u njegovu ostavštinu koju će pronaći u izložbenom prostoru muzeja. Osim po tematici kojom se razlikuje od ostalih muzeja Grada Zagreba, specifičan je i po tome što je u cijelosti posvećen jednom košarkašu što ga čini unikatnim čak i u svjetskim okvirima.

Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović broji preko 4.000 inventariziranih muzejskih predmeta podijeljenih u osam zbirki – Zbirka akreditacija, Zbirka medalja, plaketa i priznanja, Zbirka opreme i rekvizita, Zbirka plakata, Zbirka pokala, Zbirka slika i fotografija, Zbirka zastavica i Zbirka dokumenata.

Izložbeni koncept stalnog postava osmislio je Zdenko Jajčević, prvi ravnatelj Hrvatskog športskog muzeja koji je svojim radom uvelike doprinio kako kineziologiji, tako i povijesti sporta i sportskoj muzeologiji.

Muzej se prostire na dvije etaže, a izloženi muzejski predmeti kronološki prate Draženovu karijeru u klubovima Šibenka, Cibona, Real Madrid te naposljetku kratke, ali značajne karijere u NBA ligi u kojoj je igrao za Portland Trail Blazerse i NJ Netse. Uz stubište koje vodi do druge etaže Muzeja izloženi su Draženovi dresovi iz svih faza njegove karijere te brojne nagrade koje je dobio, a među kojima bismo izdvojili nagrade Međunarodnog olimpijskog odbora, Red Danice Hrvatske i Državnu nagradu za sport Franjo Bučar – koju je primio za uspjeh reprezentacije u Barceloni 1992. i posthumno za životno djelo. Gornja etaža posjetiteljima predstavlja uspjehe koje je Dražen ostvario s reprezentacijama, a tu posebno treba izdvojiti tri olimpijske medalje, zlato sa svjetskog prvenstva u Argentini i Eurobasketa u Zagrebu. Uz to, posjetitelji mogu vidjeti i prsten iz košarkaške Kuće slavnih u koju je Dražen primljen posthumno 2002. godine što je jedno od najvećih priznanja za karijeru košarkaša.

Stalni postav završava različitim priznanjima za najboljeg sportaša i košarkaša kojima je Dražen nagrađen u svojoj plodonosnoj, ali iznimno kratkoj karijeri.

Epilog priče o Draženu Petroviću u stalnom postavu predstavljen je kroz sat kojemu su kazaljke stale u 17.20 , točno u trenutku nesreće na njemačkoj autocesti u kojoj je izgubio život 7. lipnja 1993., samo jedan dan nakon posljednje utakmice koju je s hrvatskom reprezentacijom odigrao u poljskom gradu Wrocławu.

Osim stalnog postava u Muzeju su izložene i povremene, edukativno-informativne izložbe koje često prate obljetnice velikih prvenstava ili bitne momente iz povijesti košarke.

S obzirom na to da su najmnogobrojnija publika djeca školskog uzrasta, za pojedine izložbe osmišljeni su i izrađeni dodatni materijali poput knjižica i brošura. Posebno treba istaknuti edukativno-radnu knjižicu „Draženove tri Olimpijade“ u kojoj su na pristupačan način predstavljene Olimpijske igre s naglaskom na one na kojima je Dražen sudjelovao.

Na kraju obilaska Muzeja posjetiteljima je dostupan dodatan sadržaj na info-pultovima – dokumentarni film Nevena Bertičevića o Draženovom životu i karijeri te druge crtice iz biografije popraćene fotografijama i video isječcima s utakmica.

Za školske grupe i veći broj posjetitelja dostupna je projekcija kratkog filma o Draženu, autora Ivana Marušića Klifa, kojim redovito završavaju stručna vodstva zaokružujući tako cijelu priču koju je ostavio za buduće naraštaje.

 

Izvor:

http://www.drazenpetrovic.net/pocetna/

https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=96917

 

 

 

 

 

Odgovori