Jan Arend (ed.), “Science and Empire in Eastern Europe: Imperial Russia and the Habsburg Monarchy in the 19th Century”

Portal Historiografija.ba objavio je vijest o izlasku zbornika radova “Science and Empire in Eastern Europe. Imperial Russia and the Habsburg Monarchy in the 19th Century“ koji je uredio Jan Arend. U zborniku o znanstvenoj politici Austro-Ugarske Monarhije u Bosni i Hercegovini 1891-1918. piše Daniel Barić.

 

 

Nauka i carstvo u Istočnoj Evropi

 

Vandenhoeck & Ruprecht Verlage je ovih dana objavio zbornik naučnih radova pod naslovom „Science and Empire in Eastern Europe. Imperial Russia and the Habsburg Monarchy in the 19th Century“ koju je uredio dr. Jan Arend, naučni saradnik na Odjeljenju za historiju istočne i jugoistočne Evrope na Ludwig-Maximilians-Universität u Minhenu.

Nauka se u Zapadnoj Evropi tokom 19. stoljeća razvijala u kontestu izrastanja nacionalnih država. U istočnoj i srednje-istočnoj Evropi, međutim, nauka se razvijala u imperijalnim okvirima Habsurške Monarhije i Carističke Rusije. Imperijalna obilježja ovih država (multinacionalnost, jezička različitost i velika polarizacija između centra i periferije), stvorila su specifične uslove za nauku. Uzimajući ovo zapažanje kao polazišnu tačku, ovaj zbornik obrađuje međusobnu interakciju nauke i carstva u carskoj Rusiji i Habsburškoj monarhiji u komparativnom okviru.

Za nas je posebno važan članak Danijela Barića u kojem se na primjeru Carla Pacha i njegova djelovanja u Sarajevu 1891-1918 obrađuje naučna politika Habsburške monarhije u Bosni i Hercegovini.

Više informacija o zborniku na linku

 

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=117

 

 

Odgovori