Karlovac: Mural s likom Miroslava Krleže

“Polkina namjera je oplemeniti gradski prostor vrijednim umjetničkim djelom, ali i ukazivati na vrijednosti kao što su Krležino djelo, ali i opusi mnogih karlovačkih intelektualaca povezanih s Krležom i/ili njegovim djelom. Pritom u prvom redu mislimo na teoretičara i povjesničara književnosti Stanka Lasića, publicista Slavka Goldsteina te likovnoga umjetnika Josipa Vanište, ali i Marijana Matkovića, Nade Marinković, Vladimira Pogačića, Georgija Para, Većeslava Holjevca, Gustava Krkleca, Milana Mirića, filozofa Gaje Petrovića, teoretičara književnosti Svetozara Petrovića i drugih. Samo ovaj nepotpuni popis Karlovčana povezanih s Krležom otkriva bogatstvo karlovačke intelektualne tradicije koju valja stalno afirmirati i istraživati.” (Marin Bakić)

 

 

Likovni umjetnik Leonard Lesić izradio je pročelju stambene zgrade na adresi Krležina 19 u Karlovcu, mural s likom Miroslava Krleže.

 

Riječ je o obnovi umjetničkog djela dimenzija 12 x 10 metara nastalog 2014. godine, a uklonjenog prilikom energetske obnove.

 

Organizator obnove murala je Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, koja je provela 2013. i 2014. godine projekt “Krleža u Karlovcu” u sklopu kojeg je mural prvotno i izrađen.

 

Vijest u cijelosti pročitajte na:

 

http://aktivirajkarlovac.net/2020/03/vracen-mural-s-likom-miroslava-krleze/

 

http://aktivirajkarlovac.net/

 

Izvor: https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=96903

 

 

Odgovori