Internetski dostupni znanstveni i stručni sadržaji Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža

Uz neslužbene informacije o zabrinjavajućim oštećenjima na bitnim dijelovima zgrade u Frankopanskoj 26, od Filipa Hameršaka dobili smo kratak pregled internetski dostupnih znanstvenih i stručnih sadržaja Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža (https://www.lzmk.hr/), na koje dakako ne utječu ograničenja kretanja zbog epidemije.

Uz temeljna izdanja poput Hrvatske enciklopedije i Hrvatskoga biografskoga leksikona, koja su ažurirana odnosno proširena u odnosu na svoje tiskane inačice, najznatniji su novitet Portal hrvatske tehničke baštine, koji uz mnoštvo nedavno napisanih članaka Hrvatske tehničke enciklopedije (posvećeno poglavito razvoju tehnike u nacionalnom okviru) sadrži i cjelovito digitalizirani klasik opću Tehničku enciklopediju (13 svezaka tiskanih 1963–97), te potpuno digitalizirana Hrvatska enciklopedija Mate Ujevića (pet svezaka tiskanih 1941–45).

Na Portalu znanja proteklih su pak mjeseci objavljene digitalizirane inačice kultne Filmske enciklopedije Ante Peterlića i Pomorskoga leksikona Antuna Simovića, uz već prije predstavljene inačice Hrvatskoga općega leksikona, Filmskoga leksikona, Nogometnoga leksikona, Medicinskoga leksikona te Istarske enciklopedije i personalne enciklopedije o Miroslavu Krleži i njegovu djelu.

Od samostalno dostupnih djela spomenuti je i digitalne inačice opće Proleksis enciklopedije, Židovskoga biografskoga leksikona (s obzirom na Hrvatsku) i Leksikona Marina Držića te posebice najnovije, osuvremenjeno i prerađeno izdanje trojezičnoga enciklopedijskoga zbornika Hrvatska – zemlja i ljudi (http://www.croatia.eu/), javno predstavljanje kojega je na žalost moralo biti odgođeno.

Uz internetski pristup potpunom tekstu svih zavodskih periodičnih izdanja tiskanih od 1990. do danas znanstvenicima, a i drugima zainteresiranima za hrvatsku povijest i dalje će dobro doći uvid u digitalizirani bibliografski katalog s više od dva milijuna jedinica popisanih u približno 7000 južnoslavenskih periodika što su izlazili od kraja XVIII. stoljeća do 1945, pretraživ po kriteriju autora odnosno, za nepotpisane članke, naslova (http://katalog.lzmk.hr/).

 

 

 

https://www.facebook.com/lzmk.hr

 

 

 

Odgovori