Izložba „Mir sa ženskim licem“ u Beogradu i Bihaću

Svečano otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem”, 8. marta 2020. godine, u Beogradu, galerija „Endžio” Inicijative mladih za ljudska prava.

 

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forum ZFD) da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Izložba govori o ženama koje su u poslijeratnoj BiH vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih i obnavljale ratom razoreno društvo. Životne priče koje je tim Historijskog muzeja BiH pretvorio u izložbu su nove stranice historije ove zemlje – jedinstvene jer u fokus stavljaju žene i lično iskustvo nasuprot opštoj politici supremacije nacije i kolektiviteta nad pojedincem i marginalizacije ženskih iskustava i postignuća.

 

Priče predstavljene na ovoj izložbi pokazuju da žene nemaju samo ulogu žrtve u ratu i nakon ratova, već da su one i aktivne članice društva koje svojim sposobnostima, snagom i voljom pokreću pozitivne društvene promjene i vrijednosti. Ova izložba posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira. Hvala ženama koje su podijelile s nama svoje priče! Neka nam njihova iskustva budu motivacija i inspiracija u izazovima koji su pred nama!

 

Kustosica izložbe: Elma Hodžić

Prostorno oblikovanje i grafički dizajn: Sanja Vrzić

 

Katalog izložbe možete preuzeti na linku

http://www.dwp-balkan.org/cms_dwp/userfiles/file/20190307_KATALOG_MSZL_web.pdf

 

Izložba je javna i biće otvorena do 17. marta za sve posjetioce.

 

https://www.facebook.com/events/214500066457536/

 

 

Svečano otvaranje izložbe “Mir sa ženskim licem” 9. marta 2020. u Gradskoj galeriji Bihać u suradnji sa partnerskom organizacijom „Glas žene „ Bihać , a u organizaciji i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD).

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forumZFD), a uz stručnu pomoć Historijskog muzeja BiH, da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini (BiH) integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Izložba je zasnovana na 20 autentičnih ispovijesti žena iz različitih dijelova BiH koje su se na različite načine nosile sa izazovima nametnutih ratnim okruženjem i poslijeratnom obnovom zemlje i vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih. Imajući u vidu da kolektivno sjećanje u Bosni i Hercegovini ne ostavlja prostor za ženska iskustva, jedan od ciljeva izložbe bio je i da se dokumentuje jedan mali dio ženske istorije koja će tako ostati trajno za pamćenje budućim generacijama.

Pored organizatorica i idejnih tvoraca izložbe, posjetiocima će se obratiti i Srđan Puhalo, recenzent izložbe, Danka Zelić i Emina Busuladžić žene čije su se priče zasluženo našle u postavci ove izložbe.

Ova izložba posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira i može služiti i kao inspiracija mladim ženama danas u izgradnji boljeg BiH društva.

Bilo bi nam zadovoljstvo ukoliko budete u mogućnosti da se odazovete pozivu i na taj način podržite naš rad na izgradnji mira u Bosni i Hercegovini, sa fokusom na prepoznavanje uloge žena u ovim procesima.

Katalog izložbe možete preuzeti na linku
http://www.dwp-balkan.org/cms_dwp/userfiles/file/20190307_KATALOG_MSZL_web.pdf

Izložba je javna i biće otvorena do 15. marta 2020. godine za sve posjetioce.

 

https://www.facebook.com/events/631070467708513/

 

Izvor: https://www.facebook.com/mirsazenskimlicem/

 

 

Odgovori