Predstavljanje knjige Ive Goldsteina “Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća”

Predstavljanje knjige Ive Goldsteina “Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća” održat će se u srijedu, 4. ožujka 2020. u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

 

Osim autora, o knjizi će govoriti povjesničar Goran Hutinec i Budimir Lončar, posljednji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, posebni izaslanik generalnog tajnika UN-a te savjetnik bivših hrvatskih predsjednika Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

 

Od kada se Hrvatska osamostalila u javnosti vode se žučne rasprave o nekim od najvažnijih događaja njene recentne povijesti i o ličnostima koje su tu povijest stvarale. Oko tih događaja i tih ličnosti društvo se žestoko podijelilo, o njima se iznose sasvim oprečne ocjene i mišljenja, a to je potaklo istaknutog hrvatskog povjesničara Ivu Goldsteina da u knjizi “Kontroverze hrvatske povijesti 20. stoljeća” analizirajući najintrigantnije teme koje izazivaju te javne rasprave, iznese svoje argumente o tome što je o tim događajima i ličnostima povijesna istina, a što su lažni mitovi i podmetnute interpretacije.

 

Goldstein – između ostalog – odgovara na pitanja jesu li se, kad je 1918. Hrvatska ušla u Jugoslaviju, Hrvati ponijeli kao “guske u magli”, je li Jugoslavija za Hrvatsku bila tamnica naroda, kad je počeo partizanski ustanak u Hrvatskoj – 22. lipnja ili 27. srpnja 1941., jesu li Bleiburg i križni put bili zaslužena kazna ili zločinački pokolj, je li Tito radio za Hrvate ili protiv njih, je li Herceg-Bosna zaštitila ili upropastila Hrvate u Bosni i Hercegovini?

 

Kroz odgovore na ta i slična pitanja, Goldstein analizira najintrigantnije teme koje izazivaju te javne rasprave i nastoji objasniti tijek moderne hrvatske povijesti.

 

Izvor: http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72

 

 

 

Odgovori