Otvorenje izložbe „Stoljeće Pave Anđelića“ u Sarajevu

Povodom stogodišnjice rođenja dr. Pave Anđelića Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine poziva na otvorenje izložbe “Stoljeće Pave Anđelića” u subotu 29. februara 2020. godine u 12 sati.

 

Pavao Anđelić rođen je 29. februara 1920. godine u mjestu Sultići kod Ostrošca, općina Konjic. Kao jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih srednjovjekovaca, istraživač koji je obilježio ”zlatno razdoblje” historijsko-arheološke nauke u Bosni, Anđelić je udario pečat proučavanju srednjovjekovne sfragistike i heraldike, pionirski je popločao puteve izučavanja historijske geografije i toponomastike srednjovjekovnih bosanskih zemalja, te je objavom monumentalnih monografija krunisao istraživanja stolnih mjesta bosanskih vladara i drugih tema kojima se bavio.

 

Posljednje tri decenije svog života proveo je na istraživanju i rasvjetljavanju srednjovjekovne prošlosti BiH. Početkom 1985. godine odlazi u zasluženu mirovinu često spominjući samo jedno o Zemaljskom muzeju BiH: „Tamo gdje sam ja zaradio penziju, svaki čovjek treba da klekne“. Do kraja svog života bio je aktivan u struci radeći na individualnim projektima iz oblasti istraživanja i zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

 

Izložba „Stoljeće Pave Anđelića“ podržana je od strane Općine Konjic i Općine Kakanj.

 

Izvor: https://www.zemaljskimuzej.ba/bs/vijesti/otvorenje-izlo%C5%BEbe-%E2%80%9Estolje%C4%87e-pave-an%C4%91eli%C4%87a%E2%80%9C

 

 

Odgovori