Međunarodni znanstveni skup “Transformation of Work: Narratives, Practices, Regimes”

Međunarodni znanstveni skup “Transformation of Work: Narratives, Practices, Regimes” održat će se u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu 27. i 28. veljače 2020. Uz inozemne istraživače i istraživačice, koji će govoriti o suvremenim aspektima promjene radnog i radničkog konteksta, suradnici s projekta predstavit će rezultate svojih istraživanja o transformaciji rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj. U sklopu skupa održat će se i popratni program: predstavljanje Arhiva radničkih borbi i prikazivanje dokumentarnog filma “Buffet Željezara”.

 

 

Međunarodni znanstveni skup TRANSFORMATION OF WORK: NARRATIVES, PRACTICES, REGIMES, 27. i 28. veljače 2020.

 

U organizaciji projekta TRANSWORK 27. i 28. veljače 2020. na Institutu za etnologiju i folkloristiku održat će se međunarodni znanstveni skup TRANSFORMATION OF WORK: NARRATIVES, PRACTICES, REGIMES. Uz inozemne istraživače i istraživačice, koji će govoriti o suvremenim aspektima promjene radnog i radničkog konteksta, suradnici s projekta predstavit će rezultate svojih istraživanja o transformaciji rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj.

 

Program

Knjižica sažetaka

http://www.transwork.eu/aktivnosti-i-rezultati/medjunarodni-znanstveni-skup-transformation-of-work-narratives-practices-regimes-27-i-28-veljace-2020/

http://www.ief.hr/wp-content/uploads/2020/02/letak-TRANSFORMATION-OF-WORK-NARRATIVES-PRACTICES-REGIMES-finalno-1.pdf

http://www.ief.hr/

 

U sklopu međunarodnog znanstvenog skupa TRANSFORMATION OF WORK: NARRATIVES, PRACTICES, REGIMES održat će se i OFF PROGRAM

 

Predstavljanje Arhiva radničkih borbi Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju

27. veljače 2020., Institut za etnologiju i folkloristiku

16:00 – 17:00

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) djeluje osam godina i bavi se aspektima rada i radnih odnosa i promicanjem njihovog osnaživanja na sjecištu terenskog, edukativnog, istraživačkog i medijskog polja. Neki od godišnjih obrazovnih programa koje BRID provodi su ženska sindikalna škola s naglaskom na rodnu i feminističku poziciju rada i kolegiji na temu ekonomske pravde u sklopu Mirovnih studija Centra za mirovne studije (CMS). U istraživačkom polju, članovi BRID-a su proveli studiju o društvenim sukobima od 1988. do 1991. godine u kombinatu Borovo i izdali publikaciju Borovo u štrajku – rad u tranziciji 1987. – 1991.

Osim toga, BRID od 2015. godine provodi arhivsko istraživanje o radničkim borbama u Hrvatskoj u periodu tranzicije u kapitalizam (1990-2000). Cilj projekta je temeljito prikupljanje i analiza medijskih sadržaja o radničkim akcijama koje se poduzimaju s ciljem zaštite ili unapređenja radničkih prava u Hrvatskoj od 1990. godine. Rezultati istraživanja predstavljeni su u digitaliziranoj bazi podataka s otvorenim pristupom, koja sadrži i izvorni medijski materijal preuzet iz tiskanih i elektroničkih medija. Arhiv radničkih borbi namijenjen je akademskoj zajednici, istraživačima, sindikatima, organizacijama civilnog društva i široj javnosti u želji da ga koriste u nekomercijalne svrhe i kao javno dobro.

 

Prikazivanje dokumentarnog filma Gorana Devića Buffet Željezara (61’, 2017) i razgovor s autorom

28. veljače 2020., Institut za etnologiju i folkloristiku

16: 30 – 18:00

Erna i Dževad su vlasnici kafića na sisačkom autobusnom kolodvoru, pored željezare koja je nekoć bila jedna od najvećih u Istočnoj Europi. Film prati kavanske razgovore gostiju kafića tjedan dana prije njegova konačnog zatvaranja. Glavna tema razgovora je odlazak u Njemačku – novi raj na zemlji za pripadnike nekadašnje socijalističke radne klase.

 

http://www.transwork.eu/aktivnosti-i-rezultati/off-program-u-sklopu-medjunarodnog-znanstvenog-skupa-transformation-of-work-narratives-practices-regimes-27-i-28-veljace-2020/

https://www.facebook.com/Institut-za-etnologiju-i-folkloristiku-236002576441992/

 

 

Odgovori