Promocija biografije Ivane Brlić Mažuranić ‘Praksa svijeta’ Dubravke Zime

Predstavljanje biografije Ivane Brlić MažuranićPraksa svijeta“ autorice Dubravke Zime (Naklada Ljevak, 2019) održat će se u petak, 28. veljače u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, s početkom u 19.30 sati.

 

O knjizi će govoriti: dr. sc. Marijana Hameršak, dr. sc. Marina Protrka Štimec i dr. sc. Dubravka Zima (autorica).

 

Praksa svijeta: Biografija Ivane Brlić-Mažuranić” posebnu pozornost pridaje osobnom liku autorice kao reprezentativne figure ženske povijesti hrvatske novostvarajuće građanske klase krajem 19. i početkom 20. stoljeća, uključujući i promjene što se u daljnjim desetljećima novoga stoljeća zbivaju u ženskoj građanskoj svakodnevnici.

 

Nastavljajući se na suvremena istraživanja opusa i života Ivane Brlić Mažuranić,  kao i na aktualne teorijske pristupe u referentnim područjima, prije svega književne povijesti te u nas još uvijek mlade mikropovijesti ili kulturne povijesti i njezinih brojnih ogranaka (povijesti svakodnevice, povijesti djevojaštva, povijesti prehrane i dr.), Dubravka Zima u ovoj knjizi temeljito, akademski relevantno i poticajno preispituje, revidira i nadopunjuje „okamenjena“ znanja, perspektive i uvide o jednoj od najznačajnijih hrvatskih književnica.

 

Izvor:

https://www.mvinfo.hr/clanak/promocija-biografije-ivane-brlic-mazuranic-praksa-svijeta-dubravke-zime

 

 

Odgovori