Povjesničari o predsjedničkom mandatu Kolinde Grabar-Kitarović

Povjesničari Hrvoje Klasić, Zlatko Hasanbegović, Mario Jareb i Nikola Vukobratović komentirali su za Index.hr predsjednički mandat Kolinde Grabar-Kitarović. U nastavku donosimo i izvatke iz govora novog predsjednika Zorana Milanovića u kojima se referira na prošlost.

 

Index.hr

Kolinda kaže da će o njezinom radu suditi povijest. Nazvali smo povjesničare

18.02.2020.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kolinda-kaze-da-ce-o-njezinom-radu-suditi-povijest-nazvali-smo-povjesnicare/2157675.aspx

 

 

Inauguracijski govor predsjednika Zorana Milanovića

18.02.2020.

 

(dijelovi govora koji se odnose na prošlost)

 

Patriotizam, naravno, podrazumijeva neizbrisivo sjećanje i vječnu zahvalnost muškarcima, ženama i djeci koji su dali živote, patili, poginuli za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i onom prethodnom ratu u antifašističkoj borbi. Patriotizam je i svijest, naša svijest, o trijumfalističkim posrnućima koja su, nažalost, ponekad pratili naše pobjede u ratovima, pri čemu ne treba uvijek uspoređivati ili izjednačavati ta posrnuća.

Ratovi su gotovi. Danas je naša obaveza i odgovornost u tome da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili bilo na koji način isključenim zbog činjenice da je drukčija ili drukčiji. Kad kažem drukčija, mislim i slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, vjerskom, spolnom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrijednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama.

 

Izvor: https://www.predsjednik.hr/vijesti/govor/

 

 

Odgovori