Javno predavanje Anite Bartulović “Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama”

Odjel za klasičnu filologiju Sveučilišta u Zadru poziva na javno izlaganje doc. dr. sc. Anita Bartulović na temu: “Žene u zadarskim srednjovjekovnim oporukama”, koje će se održati u prostorijama čitaonice Državnog arhiva u Zadru (ulica Ruđera Boškovića 1, 3. kat) u četvrtak, 20. veljače 2020. s početkom u 18 sati. Predavanje se održava kao treće u okviru ciklusa “Žene u prošlosti Zadra”.

 

Sažetak izlaganja:

Podatci koje imamo o položaju žena u srednjem vijeku iščitavaju se iz pravnih, crkvenih ili književnih zapisa, ali je nepoznato što su o svome diskriminiranom položaju mislile žene, primjerice u srednjovjekovnoj zadarskoj općini, jer nije sačuvan nijedan zapis pisan njihovom rukom. I dok je u javnoj sferi jasno izražen i općeprihvaćen takav stav, zanimljivo je pitanje koliko se on odražavao na položaj žena u obitelji.

Iako bilježnički pravni diskurs karakterizira visoki stupanj formulaičnosti, oporuke, kao izrazi posljednje volje oporučitelja, posredno otkrivaju odnos supružnika, osjećaje njihove uzajamne (ne)privrženosti te u kolikoj su se mjeri ti osjećaji katkada mogli izdignuti iznad statutarnih odredbi i društvenih konvencija.

 

Izvor:

https://www.unizd.hr/obavijesti/view/artmid/18146/articleid/40945/javno-izlaganje-doc-dr-sc-anite-bartulovi%c4%87-%c5%bdene-u-zadarskim-srednjovjekovnim-oporukama