Documenta osudila napad Šešeljevih pristaša na aktiviste u Beogradu

ZAGREB, 6. veljače 2020. (Hina) – Centar za suočavanje s prošlošću Documenta osudila je u četvrtak napad pristaša Vojislava Šešelja na aktiviste za zaštitu ljudskih prava koji su prisustvovali promociji njegove knjige u kojoj negira genocid u Srebrenici.

“U srijedu navečer, 5. veljače, u prostorijama Općine Stari grad u Beogradu, Vojislav Šešelj je promovirao svoju novu knjigu u kojoj negira genocid u Srebrenici. Na promociju je došlo i šestero aktivista iz organizacija za zaštitu ljudskih prava koji su prisutnima ponudili dosje ‘Zločini nad Hrvatima u Vojvodini'”, stoji u objavi Documente.

Aktiviste su fizički napali Šešeljevi radikali, bacili ih na pod te na njegovu naredbu ih izbacili iz dvorane.

Aktivisti su članovi Fonda za humanitarno pravo, Foruma ZFD, Inicijative mladih za ljudska prava i Žene u crnom, a dosje koji su dijelili okupljenima prethodno je objavio Fond za humanitarno pravo u Beogradu.

Među napadnutima su bile i osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić i direktorica Foruma ZFD Nataša Govedarica.

“Napadači su bili mladi ljudi, odrasli poslije rata ali očito u okruženju zatrovanim mržnjom i nacionalističkom netrpeljivošću. Taj sramotni i kukavički napad samo je zadnji primjer koji pokazuje koliko je važno pošteno suočavanje s prošlošću, kako bi se spirala mržnje prekinula i ne prenosila na slijedeće generacije”, navode u objavi iz Documente.

Dodaju da se u ovom slučaju radi o Srbiji, ali slični incidenti događaju se i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

“O hrabrosti, dosljednosti i predanosti naših kolegica i kolega, koji su ovom prilikom bili žrtve napada, ne treba posebno ni govoriti. Naša podrška njihovom radu je neupitna. Pritom od vladajućih političkih struktura zahtijevamo zaustavljanje nasilja pod plaštom domoljublja, kao i kritičko suočavanje s odgovornošću za ratove i počinjene zločine”, poručili su iz Documente.

Podršku napadnutima, osim Documente, potpisali su neki mirovni aktivisti te stručnjaci, povjesničari i analitičari poput Žarka Puhovskog, Hrvoja Klasića i Dražena Lalića.

 

(Hina)

 

Izvor:

https://www.documenta.hr/hr/documenta-osudila-napad-%C5%A1e%C5%A1eljevih-prista%C5%A1a-na-aktiviste-u-beogradu.html

 

 

PODRŠKA BORCIMA ZA ISTINU

 

U srijedu navečer, 5. veljače, u prostorijama Općine Stari grad u Beogradu, Vojislav Šešelj je promovirao svoju novu knjigu u kojoj negira genocid u Srebrenici.

Na promociju je došlo i šestero aktivista i aktivistkinja iz organizacija za zaštitu ljudskih prava (Fond za humanitarno pravo, Forum ZFD, Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom) koji su prisutnima ponudili dosje „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“ (koji je objavio Fond za humanitarno pravo Beograd).

Šešeljevi radikali fizički su napali naše kolegice i kolege, dva muškarca i četiri žene među kojima i Natašu Kandić, osnivačicu Fonda za humanitarno pravo i Natašu Govedaricu, direktoricu Foruma ZFD, bacili ih na pod i na Šešeljevu naredbu, izbacili ih iz dvorane.

Napadači su bili mladi ljudi, odrasli poslije rata ali očito u okruženju zatrovanim mržnjom i nacionalističkom netrpeljivošću. Taj sramotni i kukavički napad samo je zadnji primjer koji pokazuje koliko je važno pošteno suočavanje s prošlošću, kako bi se spirala mržnje prekinula i ne prenosila na slijedeće generacije. U ovom slučaju radi se o Srbiji, ali ovakve incidente doživljavali smo i u Hrvatskoj i u BiH.

O hrabrosti, dosljednosti i predanosti naših kolegica i kolega, koji su ovom prilikom bili žrtve napada, ne treba posebno ni govoriti. Naša podrška njihovom radu je neupitna. Pritom od vladajućih političkih struktura zahtijevamo zaustavljanje nasilja pod plaštom domoljublja kao i kritičko suočavanje s odgovornošću za ratove i počinjene zločine.

U Zagrebu, 06. veljače 2020.

Vesna Teršelič
Zoran Pusić
Mladen Majetić
Dražen Lalić
Žarko Puhovski
Hrvoje Klasić
Katarina Kruhonja
Nikola Puharić
Eugen Jakovčić
Marica Šeatović
Branka Vierda
Mirjana Galo
Biba Momčilović
Nela Pamuković
Mirjana Bilopavlović
Mladen Stojanović
Nikola Mokrović
Božica Ciboci
Veselinka Kastratović
Emina Bužinkić
Davor Konjikušić
Sanjin Bužo
Jelena Đokić Jović
Pero Jurišin
Srđan Dvornik
Ladislav Bognar
Nikolina Židek
Živana Heđbeli
Marina Škrabalo
Biljana Pusić
Đino Đivanović
Milena Čalić Jelić
Boris Stamenić
Tena Banjeglav
Hana Dvornik
Diana Todorova
Stefan Milosavljević
Alice Straniero

 

Izvor: https://www.facebook.com/DocumentaZagreb

 

 

 

Odgovori