Predstavljanje knjige „Praksa svijeta. Biografija Ivane Brlić-Mažuranić”

Gradska knjižnica Slavonski Brod, srijeda, 12. veljače 2020. u 18:00 sati. Predstavljači:
dr. sc. Marijana Hameršak (recenzentica), dr. sc. Dinko Župan (HIP Slav. Brod), dr. sc. Dubravka Zima (autorica), Ana Rajković, prof. (moderatorica).

 

Izvor: http://hipsb.hr/predstavljanje-knjige-praksa-svijet-biografija-ivane-brlic-mazuranic/

 

Naklada Ljevak objavila je 2019. godine knjigu Dubravke Zime “Praksa svijeta. Biografija Ivane Brlić-Mažuranić” (416 str.).

Ivana Brlić-Mažuranić nedvojbeno je, kako se to naglašava i u uvodu knjige „Praksa svijeta”,najvažnija autorica hrvatske dječje književnosti i među najvažnijim autorima hrvatske nedječje književnosti, „kanonizirana, interpretirana, prevođena i antologizirana gotovo od početaka stvaranja“.

Na njezina se djela referira u domaćim i inozemnim pregledima dječje i nedječje književnosti, ona su već desetljećima uvrštena u školsku lektiru, dostupna su u brojnim izdanjima i remedijalizacijama, kao i u reprezentativnom i za hrvatske prilike sve više endemskom formatu kritičkih sabranih djela. No, unatoč ovoj doista zavidnoj, opsežnoj i dugotrajnoj recepciji, jedno je važno mjesto poetičke, političke i intimne figure Ivane Brlić-Mažuranić do danas ostalo istraživački izazov. Stoga, „Praksa svijeta” posebnu pozornost pridajeosobnom liku autorice kao reprezentativne figure ženske povijesti hrvatske novostvarajuće građanske klase krajem 19. i početkom 20. stoljeća, uključujući i promjene što se u daljnjim desetljećima novoga stoljeća zbivaju u ženskoj građanskoj svakodnevnici. Nastavljajući se na suvremena istraživanja opusa i života Ivane Brlić Mažuranić, kao i na aktualne teorijske pristupe u referentnim područjima, prije svega književne povijesti te u nas još uvijek mlade mikropovijesti ili kulturne povijesti i njezinih brojnih ogranaka (povijesti svakodnevice, povijesti djevojaštva, povijesti prehrane i dr.), Dubravka Zima u ovoj knjizi temeljito, akademski relevantno i poticajno preispituje, revidira i nadopunjuje „okamenjena“ znanja, perspektive i uvide o jednoj od najznačajnijih hrvatskih književnica.

– Marijana Hameršak

 

Ivana Brlić-Mažuranić rođena je u razvojačenoj ali još nepripojenoj Vojnoj krajini, odrastala je u različitim građanskim i polu-građanskim sredinama Banske Hrvatske, djevojaštvo proživjela kao pripadnica zagrebačke građanske klase u urbanom centru Trojedne kraljevine, udala se i stvarala u Brodu na Savi u vremenu političke borbe protiv autokratskog banovanja Khuen-Héderváryja, iz prve ruke svjedočila krahu u kojem se raspala Austro-Ugarska Monarhija i oblikovala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pratila brata, ministra u vladi Kraljevine Jugoslavije, na državne i diplomatske skupove i umrla u predvečerje Drugog svjetskog rata koji će ponovno iz temelja promijeniti svijet kakav je poznavala. Njezin je život idealna platforma za iščitavanje rezonanci kojom krahovi velike povijesti odzvanjaju u privatnim – ženskim – životima.

 

„Praksa svijeta: biografija Ivane Brlič-Mažuranić” nastoji provjeriti, razlučiti, razjasniti i utemeljiti podatke, razumjeti i artikulirati socijalni i povijesni okoliš autoričina života i – barem djelomice – rekonstruirati (žensku) mikropovijest odnosno povijest svakodnevice na primjeru Ivane Brlić-Mažuranić kao pripadnice elitnog dijela novostasale hrvatske građanske klase. Okretanje biografiji kao interpretacijskom postupku, ujedno, teorijski je fundirano tzv. biografskim obratom, usmjeravanjem analitičke i tumačiteljske pozornosti na biografiju kao validnu instancu reprezentacije življene povijesti.

 

Dubravka Zima

Dubravka Zima rođena je 1972. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i Klasičnu gimnaziju. Studirala je hrvatski jezik i književnost i južnoslavenske filologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirala 1995. Na istom je fakultetu i magistrirala s temom o Ivani Brlić-Mažuranić 1999. godine te doktorirala 2004. s temom iz hrvatske dječje književnosti. Zaposlena je na Odsjeku za kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu kao izvanredna profesorica. Predaje kolegije iz hrvatske dječje književnosti, hrvatske nedječje književnosti, svjetske književnosti i teorije književnosti. U znanstvenom se radu bavi dječjom i adolescentskom književnošću, studijima djetinjstva i mladenaštva te srodnim temama. Objavila je knjige Ivana Brlić-Mažuranić (Zagreb, ZZOK, 2001.), Kraći ljudi: povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu (Zagreb, Školska knjiga, 2011.), Uvod u dječju književnost (u suautorstvu s Marijanom Hameršak; Zagreb, Leykam international, 2015.).

 

Izvor: https://www.ljevak.hr/knjizevnost/23747-praksa-svijeta.html

 

 

Odgovori