Izložba “ŠIRITE ŽENSKI SVIJET!” gostuje u Galeriji HUiU u Puli

U četvrtak, 6. veljače u 19 sati u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika (HUIU) otvara se izložba ŠIRITE ŽENSKI SVIJET! DIZAJN PROGRESIVNIH ŽENSKIH ČASOPISA 1934. – 1946. Izložba tematizira publikacije feminističkih udruženja tiskane od sredine 1930-ih do prvih poratnih godina, polazeći od domaćih primjera kao što su “Žena danas”, “Ženski svijet” i “Žena u borbi”, komparirajući ih sa suvremenim, međunarodno utjecajnim, srodnim svjetskim izdanjima poput francuskog časopisa “Les Femmes” i američkog „The Woman Today“. Autorica izložbe je BARBARA BLASIN, izložbu je produciralo Hrvatsko dizajnersko društvo, a premijerno je prikazana u HDD galeriji u lipnju i srpnju 2019. Izložba u Puli ostaje otvorena do 28. veljače 2020.

 

Ženski svijet je vaš svijet!  Širite Ženski svijet!
Žene čitajte Ženu danas!   Pretplatite se još danas na Ženu danas!

Navedeni reklamni slogani za časopise Ženski svijet (1939. – 1941.) i Жена данас / Žena danas (1936. – 1940.) neposredno nas uvode u povijesni kontekst između dva svjetska rata kad su objavljivani listovi namijenjeni ženama i uređivani od žena. Radi se o progresivnim feminističkim publikacijama koje u vrlo složenom i opresivnom međuratnom razdoblju dobivaju svoju formu u nastojanju da urede glasila namijenjena „ženama iz svih društvenih slojeva“. Riječ je o grafičkom oblikovanju tih časopisa, te zagovaračkoj dimenziji njihove likovne opreme.

 

Jedan od ciljeva uređivačke koncepcije tih časopisa „za svaku ženu“, bio je objediniti teme koje su do tada izlazile u „žurnalima“ za žene, poput mode i domaćinstva, kao i one teme o kojima se tada gotovo isključivo raspravljalo u feminističkim glasilima, kao što je položaj žena u tadašnjem društvu. Do tada glasila feminističkih udruga izlaze bez likovne opreme i grafički skromno uređene. Od sredine 1930-ih nakon unaprjeđenja tiskarskih tehnika, prvenstveno ofseta koji početkom 1930-ih prevladava u tiskanju ilustriranih časopisa i uslijed nove političke aktivacije ženskih udruženja nakon pada diktature 1934. godine, ženske organizacije počinju tiskati časopise u većim nakladama i promišljeno uređene, kako bi bili zanimljiviji i pristupačniji širem krugu žena. Uredništva vode brigu o dizajnu, te će časopisi i likovnom opremom zagovarati ideje udruženja. Časopisi su bogato opremljeni fotografijama i ilustracijama, a dizajn nekih naslovnica zaista je bio progresivan.

 

U Kraljevini Jugoslaviji krajem 1930-ih izlazila su dva takva ilustrirana časopisa, Жена данас / Žena danas (1936. – 1940.) i Ženski svijet (1939. – 1941.). Oba časopisa koristila su kao uređivački predložak francuski list Les Femmes (1934. – 1939.), pod čijim će se utjecajem i u drugim zemljama pokrenuti sestrinski časopisi, npr. u SAD-u izlazi list TheWoman Today (1936. – 1937.). Neke od urednica Женa данас / Žena danas (1936. – 1940.) i Ženskog svijeta (1939. – 1941.) u Drugom svjetskom ratu uređuju i glasila AFŽ-a, pa će u prvim poslijeratnim godinama ti časopisi imati sličnu uređivačku koncepciju i grafičko oblikovanje.

 

Kako bi se ukazalo na kontinuitet u grafičkom oblikovanju i uređivanju, te omogućila komparacija s međunarodnim srodnim časopisima, u ovom tekstu analiziram pet časopisa. Les Femmes (1934. –1939.), The Woman Today(1936. – 1937.), Жена данас / Žena danas (1936. – 1940; 1943. – 1946.), Ženski svijet (1939.– 1941.) i Žena u borbi (1943. – 1946.).

 

Časopisi su pokrenuti pod utjecajem međunarodnih organizacija, a realizirani su u vrlo nepovoljnim političkim i financijskim okolnostima. Analizirana historijska građa već svojom likovnom opremom govori o uređivačkom konceptu, zagovaračkoj dimenziji i strategijama s kojima su urednice u uvjetima državne cenzure i neimaštine uspjele kreirati jedne od vizualno najzanimljivijih ženskih časopisa do danas.

 

ŠIRITE “ŽENSKI SVIJET”! ● Dizajn progresivnih ženskih časopisa u periodu 1934. – 1946.
6. – 28.2.2019.

Autorica izložbe: Barbara Blasin
Grafički dizajn i dizajn postava: Barbara Blasin
Organizacija izložbe: HUiU – Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika i Hrvatsko dizajnersko društvo
Produkcija izložbe: Hrvatsko dizajnersko društvo / voditelj galerije: Marko Golub, asistentica voditelja: Ora Mušćet
Koordinacija izložbe u Puli: Kristina Nefat

Sponzori tiska: Cerovski print boutique, Ars kopija
Realizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. Program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova., Upravni odjel za kulturu Grada Pule i Upravni odjel za kulturu Istarske županije.

 

Izvor: http://dizajn.hr/blog/sirite-zenski-svijet-dizajn-progresivnih-zenskih-casopisa-1934-1946/

 

 

Odgovori