Promocija knjige Williama Morrisa ‘O umjetnosti i socijalizmu’

BLOK poziva na predstavljanje drugog izdanja u biblioteci Tendencija, izbor tekstova Williama Morrisa “O umjetnosti i socijalizmu”, koje će se održati u četvrtak, 6. veljače, u Bazi u Zagrebu (Adžijina 11), s početkom u 19 sati.

 

Na promociji će govoriti:

 

Hrvoje Tutek (Odsjek za anglistiku, FFZG)

Ivana Borovnjak (OAZA), dizajnerica

Vesna Vuković (BLOK), urednica i su-prevoditeljica izdanja

 

Razgovor će moderirati Barbara Gregov.

Knjigu besplatno dijelimo svim zainteresiranima.

 

“Arhitekt, dizajner, dekorater, tiskar, pjesnik, prozaik, zanatlija, prevoditelj, predavač, politički organizator i socijalist – sve su te uloge za njega bile nerazdvojne, kao što je u krajnjoj konsekvenci njegova učenja i umjetnost bila nerazvojna od života. (…)

Za nas je u ovoj prilici najvažnije istaknuti Thompsonov zaključak kako je Morris bio ‘prvi kreativni umjetnik visokog kalibra u čitavoj povijesti koji je svjesno i bez trunke kompromisa stao uz revolucionarnu radničku klasu’. Morris je, prigrlivši marksizam, uvidio da su bijeda i ružnoća svijeta koje je toliko mrzio neodvojive od društvenoga i ekonomskoga sistema u kojem nastaju, a da je regeneracija umjetnosti (i života) fundamentalno političko, a ne isključivo ni prvenstveno umjetničko pitanje. Unatoč tome, ili možda upravo stoga, Morris i njegovo djelo, u svim njegovim pojavnim oblicima, ostali su marginalna tema u okvirima proučavanja angažirane umjetnosti, kako se ona danas poima. No, namjera ove knjige nije lamentirati nad ovom nesretnom okolnosti, već udahnuti svjež život Morrisovu teoretiziranju ‘nižih umjetnosti’ i – prije svega – njegovu odvažnom konceptu rada. (…)

Za marksizam se zainteresirao u svojim kasnim 40-ima, a za socijalizam se opredijelio na pragu 50-ih godina života. Tu smo povukli i demarkacijsku liniju u izboru tekstova uključenih u ovo izdanje. Naime, izbor koji imate pred sobom okuplja izabrane tekstove iz posljednjega desetljeća njegova života, kad je postao borbeni socijalist i zagovornik primijenjene umjetnosti. Okupljeni na jednom mjestu, ti tekstovi artikuliraju njegove ključne uvide na relaciji umjetnost–socijalizam, a koji bi se mogli sabrati u sljedeću dvočlanu formulu: umjetnost je osuđena na propast, ukoliko ne postane narodna umjetnost i – kao drugo – radnik mora biti umjetnik, a umjetnik radnik.”

(iz Predgovora)

 

 

izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture
Biblioteka Tendencija
Zagreb, studeni 2019.
prijevod: Luiza Bouharaoua i Vesna Vuković

urednice biblioteke: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković
urednica izdanja: Vesna Vuković
izvršna urednica: Barbara Gregov
lektura: Iva Klobučar Srbić
dizajn: Hrvoje Živčić

 

Knjiga je objavljena u sklopu programa “Politička škola za umjetnike i sve zainteresirane 2019.” koji financijski podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

BLOK  je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge. 

Godišnji program baze podržava Zaklada “Kultura nova”.

 

Izvor: http://www.blok.hr/hr/vijesti/promocija-knjige-williama-morrisa-o-umjetnosti-i-socijalizmu

 

 

Odgovori