Izložba “Vegeta 60 – Paketić povijesti: Dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019.”

U HDD galeriji u Zagrebu otvorena je od 31. siječnja do 18. veljače 2020. godine izložba VEGETA 60 – PAKETIĆ POVIJESTI: DIZAJN I EVOLUCIJA VEGETE OD 1959. DO 2019. U kustoskoj koncepciji DRAŽENKE JALŠIĆ ERNEČIĆ, izložba daje pregled šest desetljeća grafičkog dizajna i dizajna ambalaže jednog od najslavnijih hrvatskih brendova – Podravkine „Vegete“. Osim 60 muzejskih primjeraka ambalaže za Vegetinih 60 godina, izložba sadrži i veliku količinu arhivskog materijala, fotografija, starih reklamnih spotova, isječaka iz legendarnih „Malih tajni velikih majstora kuhinje“ i tekstova koji oživljavaju priču o brendu s kojim su živjele generacije.

 

Iz teksta kustosice Draženke Jalšić Ernečić:
Vegeta 60 – Paketić povijesti temelji se na priči o dizajnu ambalaže i grafičkom dizajnu jedne od zasigurno najpoznatijih i najdugovječnijih brendova prehrambene industrije u Hrvatskoj. U svojoj osnovi temelji se na muzejskoj priči o predmetima koji se čuvaju u Zbirci grafičkog i produkt dizajna Muzeja grada Koprivnice, zbirci ambalaže Muzeja prehrane Podravka te na predmetima sačuvanima u službi Ambalaža i dizajn, odnosno Marketingu Podravke. Sinergija baštinske ustanove i privrede omogućila je istraživanje povijesti dizajna i ambalaže te evoluciju percepcije i recepcije dodatka jelima stvorenog u tvorničkom laboratoriju Prehrambene industrije Podravka u Koprivnici.

Priča o razvoju i evoluciji marke proizvoda  koja je u šest desetljeća postala jedan od najznačajnijih hrvatskih brendova mogla bi se u kontekstu industrijske povijesti 20. stoljeća temeljiti na povijesti istraživanja i razvoja tehnologije, ekonomske povijesti i povijesti marketinga i oglašavanja, no naglasak je ovom prilikom stavljen na povijesni razvoj ambalaže i grafičkog dizajna Vegete te pregled agencijskog dizajna kroz šest desetljeća. Vegeta kao predmet istraživanja u kontekstu povijesti primijenjenih umjetnosti i dizajna u 20. stoljeću odražava prostor, vrijeme i ljude koji su je stvarali, razvijali i mijenjali u skladu sa zahtjevima vremena i tržišta. Muzejska priča o industrijskoj baštini Podravke i Vegete nije samo priča o oblikovanju ambalaže i likovnim rješenjima grafičkog dizajna i redizajna ili o razvoju i evoluciji brenda. (…)

Izložba u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva ima daleko dublje simbolično značenje nego što se to na prvi pogled čini. Na razini kustoskog koncepta i priče o razvoju i evoluciji ambalaže te grafičkom dizajnu jednog dugovječnog hrvatskog brenda, izložba o Vegeti priča je o prostoru, vremenu i ljudima. Istraživanju i razvoju Ideja. Inovaciji. Kreaciji. Emocijama. Preispitivanju i analitičkom pristupu. Potrebi za novim spoznajama, novim tržištima, novom izgledu ambalaže.

U takvoj percepciji leži snaga Vegete kao brenda, a inovativnost u razvoju ambalaže i industrijskom dizajnu osnova je timske kreacije koja već šest desetljeća postavlja nove trendove, u kojoj su dizajneri ambalaže i grafički dizajneri tek malen, ali bitan dio kolektivne (agencijske) priče. Stavljanje naglaska na industrijski i grafički dizajn najpoznatijeg hrvatskog začina, stručnjake za marketing i oglašavanje, ljude iz agencije, kreativne i umjetničke direktore, dizajnere, ilustratore i tipografe, malen je, ali važan prilog istraživanju povijesti dizajna i vizualnih komunikacija na ovim prostorima.“

 

VEGETA 60 – PAKETIĆ POVIJESTI: Dizajn i evolucija Vegete od 1959. do 2019.
HDD galerija 31.1. – 18.2.2020.

Autorica i kustosica izložbe: Draženka Jalšić Ernečić
Produkcija izložbe: Muzej grada Koprivnice i Podravka d.d., Koprivnica
Organizacija izložbe: Muzej grada Koprivnice, Podravka i Hrvatsko dizajnersko društvo
Prostorna koncepcija i postav izložbe: Brigada
Vizualni identitet izložbe i dizajn kataloga
: Bruketa&Žinić&Grey d.o.o.
Autorica kataloga: Draženka Jalšić Ernečić
Glavna i odgovorna urednica: Sanja Garaj Miloš
Lektura i prijevod: Papel d.o.o.
Fotografije: Boris Berc, Arhiva Podravka d.d. Koprivnica
Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Boškovićeva 18, Zagreb
radno vrijeme: pon – pet, 10 – 20h
www.dizajn.hr

Voditelj galerije: Marko Golub
Asistentica voditelja: Ora Mušćet

Program HDD galerije podržan je od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba. Izložbeni i diskurzivni program HDD galerije sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura Nova. Sponzori tiska HDD galerije: Ars kopija, Cerovski print boutique

 

Izvor: http://dizajn.hr/blog/vegeta-60-paketic-povijesti-dizajn-evolucija-vegete-izlozba/

 

 

 

Odgovori