HRT prikazuje film „Šaulov sin“

Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak, 27. siječnja 2020. na Drugom programu u 21 sat prikazuje film “Život je lijep“ (1997), a na Trećem programu u 23.55 film „Šaulov sin“ (2015).

 

 

Šaulov sin – ratna drama

 

27. siječnja na HRT – HTV 3 u 23:55 (18)

 

Saul je u koncentracijskom logoru, listopad je 1944. Dok radi u jednom od krematorija, nailazi na tijelo dječaka i uvjeren je da to njegov sin kojem želi prirediti pravi židovski sprovod.

Jedan od filmova o kojima se najviše govorilo u 2015., dobitnik Grand Prixa u glavnom programu festivala u Cannesu, Oscara i Zlatnog globusa za najbolji strani film 2016., ‘Saulov sin’ nevjerojatno je snažan prikaz horora holokausta.

Debitantsko ostvarenje redatelja Lászla Nemesa, bivšeg asistenta slavnoga Béle Tarra, otkriva njegovo majstorstvo u filmskom mediju. Oslanjajući se na sugestivnu moć kinematografije i ustrajući na ideji čvrstoće ljudskog duha, Nemes nudi posve originalnu filmsku reprezentaciju tragičnih događaja koji su obilježili modernu povijest.

U mađarskoj ratnoj drami SAUL FIA iz 2015. glavne uloge imaju Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont.

 

Izvor:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/574452/saulov-sin-ratna-drama

https://raspored.hrt.hr/

 

 

Život je lijep – priča o sudbini talijanske židovske obitelji

 

27. siječnja na HRT – HTV 2 u 21 sat

 

Tridesetih godina u Toskani vlasnik male knjižare Guido zaljubi se u Doru, koja je očarana njegovom duhovitošću i toplinom raskinula zaruke i udala se za njega. Uskoro dobiju sina i žive sretno do njemačke okupacije Italije. Kako je Guido židovskog podrijetla, nacisti odvode njegovu obitelj u logor. Svjestan strahota i činjenice da su šanse gotovo nikakve da izađu živi, Guido odluči sinu cijeli ovaj događaj prikazati kao igru u kojoj onaj, koji najdulje izdrži, dobije tenk kao nagradu.

Život je lijep izvrstan je film slavnoga talijanskoga redatelja, scenarista i glumca Roberta Benignija (poznatog po brojnim komedijama te kao čestoga glumca redatelja Jima Jarmuscha). Ljupka je to i tužna priča o sudbini talijanske židovske obitelji koja, nakon što završi u logoru, ne izgubi nadu u slobodu i prestanak rata.

Redatelj je tu jednostavnu temu razradio na originalan komičarski način koji kombinira chaplinovski lik s talijanskim neorealističkim likovima, postavljajući priču unutar zidova logora, svodeći je na igru dječaka i oca. Film je osvojio tri Oscara, za najbolji strani film, glavnu mušku ulogu i glazbu.

U talijanskoj drami s elementima komedije iz 1997. godine glume Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini, Giustino Durano, Sergio Bini Bustric, Marisa Paredes, Horst Buchholz.

Scenaristi su Vincenzo Cerami i redatelj Roberto Benigni.

 

Izvor:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/576363/zivot-je-lijep-prica-o-sudbini-talijanske-zidovske-obitelji

https://raspored.hrt.hr/

 

 

 

Odgovori