HRT prikazuje dokumentarni film Clauda Lanzmanna “Šoa”

Na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u subotu, 25. siječnja 2020. od 14:30 sati prikazuje se povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta poznati dokumentarni film Clauda Lanzmanna “Šoa”.

 

 

HTV3 25.01.2020. 14.02

 

Posebni dodaci: Šoa (1. dio)

 

U Posebnim dodacima prikazujemo izniman dokumentarni film francuskog sineasta Claudea Lanzmanna ŠOA. Povod je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta, kada se s posebnim pijetetom odaje počast žrtvama nacističkog režima.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je tisuće zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

U povodu 75. godišnjice oslobođenja logora smrti Auschwitz-Birkenau prikazujemo dokumentarni film o nacističkim logorima u Poljskoj. Film traje 566 minuta, 9 i pol sati bez i jedne minute arhivskog materijala, skoro 10 sati bolnih svjedočanstava za povijest. Mnogi ŠOU smatraju najvažnijim filmom ikada napravljenim o holokaustu. Lanzmann ga je nazvao “film o smrti, a ne o preživljavanju”.

Na HTV-u ga gledamo u cijelosti, bez prekida i pauzi.

Kultni Lanzmannov film može se analizirati s povijesne, sociološke, filmske strane…

Tako u našoj emisiji POSEBNI DODACI, koja se emitira prije, ali i nakon filma ŠOA gostuju: povjesničar Tvrtko Jakovina, novinarka i književnica Jasminka Domaš te filmski kritičar Dragan Jurak.

Moderator razgovora je Boško Picula.

 

Urednica: Nataša Vukas-Stanojkovski

 

HTV3 25.01.2020. 14.29

 

Šoa, dokumentarni film

Shoah

 

Dokumentarni film “Šoa” francuski redatelj Claude Lanzmann snimao je punih jedanaest godina. Počeo je 1973., i kako je sam rekao, nije mogao prestati. Više od 300 sati snimljenog filmskog materijala postalo je film koji traje 9 sati i 15 minuta. Niz je to užasnih svjedočanstava holokausta ili kako je Lanzmann govorio “zbor glasova i lica ubojica, žrtava i promatrača”. Čut ćemo svjedočanstva o logorima Treblinka, Auschwitz-Birkenau, Chelmno i Varšavskom getu.

Iako je većina svjedoka s kojima je razgovarao, pa i sam redatelj, već pokojna, svjedočanstva su ostala trajno zabilježena u filmu “Šoa”, što na hebrejskom znači užas.

Film je u Parizu premijerno prikazan 1985. godine, a autor je za njega osvojio niz nagrada: dvije nagrade Flaherty – BAFTA 1987.; nagrade Caligari, FIPRESCI i OCIC – Međunarodni filmski festival u Berlinu, 1986.; Cesar 1986.; specijalnu nagradu Udruženja filmskih kritičara u Los Angelesu 1985.; nagradu Udruženja filmskih kritičara u Bostonu 1986. i dr.

 

Odabrala: Mira Vočinkić

 

Izvor i dodatne informacije:

 

https://hrtprikazuje.hrt.hr/574739/soa

 

https://raspored.hrt.hr/

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/hrt-prikazuje-najvazniji-film-o-holokaustu-snimao-se-vise-od-10-godina-traje-cak-9-i-pol-sati-evo-kada-je-na-rasporedu/9877717/

 

https://www.tportal.hr/kultura/clanak/najvazniji-film-o-holokaustu-snimao-se-vise-od-10-godina-i-traje-9-i-pol-sati-hrt-ga-prikazuje-25-sijecnja-20200121

 

 

Odgovori