Predavanje Ankice Čakardić “Poput udara groma: Crtice o Rosi Luxemburg”

U ciklusu javnih predavanja CKPIS-a gostuje doc. dr. sc. Ankica Čakardić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U petak, 24. siječnja 2020., u 18.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica) održat će predavanje pod naslovom Poput udara groma: Crtice o Rosi Luxemburg.

Rosa Luxemburg jedna je od najposebnijih ličnosti u povijesti socijalističkog pokreta. Jedna je od onih autorica/autora na koje se često pozivamo u najrazličitijim prilikama, ali koje se veoma rijetko čita, prevodi, o kojima se rijetko piše. Bila je socijaldemokratkinja, komunistkinja, revolucionarka, antiratna aktivistkinja, jedna od vodećih političarki Druge internacionale. Luxemburg je autorica koju posebno ocrtava, da se poslužimo njezinim riječima, “svijet neograničenih mogućnosti”. Na predavanju ćemo govoriti o životu, teoriji i politici Rose Luxemburg, o Rosi Luxemburg u Jugoslaviji, te zaključiti razgovorom o aktualnosti njezina nasljeđa.

Ankica Čakardić je zaposlena kao docentica i nositeljica Katedre za socijalnu filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je uredništva izdanja “The Complete Works of Rosa Luxemburg” pri izdavačkoj kući Verso. Autorica je monografije “Ustajte prezrene na svijetu – tri eseja o Rosi Luxemburg” i knjige “Sablasti tranzicije – socijalna historija kapitalizma”.

 

Izvor:

https://www.unipu.hr/ckpis/dogadanja

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr/

 

Odgovori