Ivica Šarac, „MetaStaze jedne revolucije: Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine (listopad 1944. – ožujak 1945.)“

Izdavačka kuća Crkva na kamenu iz Mostara objavila je 2019. knjigu pod naslovom „MetaStaze jedne revolucije: Uspostava komunističko-partizanske vlasti u zapadnim dijelovima Hercegovine (listopad 1944. – ožujak 1945.)“ autora Ivice Šarca. Šta se dešavalo u zapadnoj Hercegovini koncem 1944. i početkom 1945. godine? Kakav je uticaj komunista, a kakav Katoličke crkve na hrvatsko stanovništvo u zapadnoj Hercegovini? Kako su se odvijale vojne operacije u jesen i zimu 1944/1945. godine u Hercegovini? Šta je operacija „Bura“ i kakvi su valovi nasilja uslijedili nakon te operacije? Da li je partizanski ulazak u zapadnu Hercegovinu bio „napad Srba na Hrvate“? Zašto su u partizanskim operacijama u zapadnoj Hercegovini u jednom trenutku umjesto hercegovačkih sudjelovali dalmatinski partizani? Zašto su ubijeni franjevci u samostanima u Širokom Brijegu i Mostaru u februaru 1945. godine?

 

Ivica Šarac je profesor povijesti na Sveučilištu u Mostaru. Ranije je objavio knjigu pod naslovom „Kultura selektivnog sjećanja. Hrvati Hercegovine i Nezavisna Hrvatska država“ (Mostar, 2012).

 

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=62

 

 

Odgovori