Mate Granić, “Diplomatska oluja. Sjećanja najdugovječnijeg Tuđmanovog ministra”

Večernji list objavio je 2019. knjigu Mate Granića “Diplomatska oluja. Sjećanja najdugovječnijeg Tuđmanovog ministra” (244 str.) te ju iste godine objavio i na engleskom jeziku pod naslovom “Diplomatic storm”.

 

 

Diplomatska oluja

Mate Granić

Sjećanja najdugovječnijeg Tuđmanovog ministra

 

U poslijepodnevnim satima 28. prosinca 1992. došao sam u Zagreb. Pozvali su me na sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske, gospodinom Matom Granićem. Bio je to moj prvi sastanak s čovjekom koji je već imao ključnu ulogu u pregovorima i s kojim ću poslije provesti dosta vremena. Proćelav, besprijekorno odjeven, šarmantan i pristojan, pozdravio me i gotovo odmah počeo objašnjavati zašto je još jedan rat između Srbije i Hrvatske neizbježan ako Ujedinjeni narodi ne ispune svoje obveze iz Vanceova plana i ako ne vrate Krajinu njezinim zakonitim vlasnicima. Granić mi je rekao da sjednem na kauč – „na isto mjesto na kojem Cyrus Vance sjedi”, rekao je s očiglednim ponosom i izvadio veliku zemljopisnu kartu svoje zemlje. Zatim je kontroliranim, ali oštrim riječima opisao kako su Srbi pod krinkom Vanceova plana istjerali Hrvate s njihovih posjeda u Krajini. „Više od 25 posto naše zemlje okupirali su Srbi”, rekao je Granić. „Prije rata bilo je 295 tisuća Hrvata u Krajini. Sada ih je samo 3500. Ovo je naš teritorij. Ovo je naša zemlja. Srbi su je gotovo prepolovili. To nam je potpuno neprihvatljivo.”

Granićev blagi stil, pun poštovanja, bio je potpuno oprečan riječima koje je izgovarao.Ako Srbi ne vrate Krajinu mirnim putem, rekao je, njegova će zemlja ponovno zaratiti. Kako su Granićeve ruke brzo prelazile po karti koja je bila ispred nas, pokazujući „izgubljeni teritorij” Hrvatske, činilo mi se da su se upravo tako i Francuzi osjećali zbog pokrajine Alsace-Lorraine, koja je pripala Nijemcima nakon rata 1870.–1871., sve dok je nisu povratili nakon Prvoga svjetskog rata; kao što je Henry Kissinger napisao, u napore „da se vrati ta regija francuska je politika ulagala pola stoljeća”.

Granić je ostavio dojam da će se rat za vraćanje Krajine voditi najkasnije u ljeto 1993. Točnije, bit će to dvije i pol godine prije Tuđmanova napada. Neću nikad zaboraviti taj razgovor, koji je zapravo bio prvo upozorenje da je Vlada iz Zagreba neumoljivo odlučna da povrati svaki centimetar svoga teritorija.”
(Iz knjige Richarda Holbrookea To End a War, Modern Library, 1999., SAD)

 

Mate Granić (Baška Voda, 19. rujna 1947.), hrvatski političar. Specijalizirao je internu medicinu i dijabetologiju. Profesionalnu liječničku karijeru izgradio je u klasi prof. dr. Zdenka Škrabala, a njegov pravi završni ispit bila je izgradnja Instituta za dijabetes Vuk Vrhovac. Mate Granić i Zdenko Škrabalo uspjeli su izgraditi jedan od najboljih zavoda za dijabetes u ovom djelu Europe (1985.). Godine 1990. postaje dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kao najmlađi dekan u povijesti Zagrebačkog sveučilišta. Gostujući je profesor i gost predavač na Harvard Medical School, na Medicinskom fakultetu u Münchenu i na Kentucky Diabetes Foundation, te savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije. Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske od 31. srpnja 1991. godine i ministar vanjskih poslova od 1. lipnja 1993. godine do 27. siječnja 2000. godine. U sječnju 2005. godine Mate Granić postaje posebni savjetnik Predsjedništva HSP-a. 2007. godine je Granić prvi dekan NCL Visoke novinarske škole ,koja danas djeluje kao dio Veleučilišta VERN’. U studenom 2005., godine izdaje knjigu VANJSKI POSLOVI – iza kulisa politike U knjizi govori o svom putu od Baške Vode do Banskih dvora i svih svjetskih metropola; od dekanske časti i glavnog pregovarača u hrvatskim mirovnim bitkama do istražnog zatvora.

 

Izvor:

https://www.ljevak.hr/publicistika/22765-diplomatska-oluja.html

 

Iz medija:

https://www.vecernji.hr/vijesti/predstavljena-je-knjiga-diplomatska-oluja-mate-granica-1315454

https://www.vecernji.hr/vijesti/veliko-zanimanje-za-granicevu-knjigu-diplomatska-oluja-na-engleskom-jeziku-1353902

https://www.vecernji.hr/premium/tu-man-mi-je-povjerio-da-je-1991-u-jednom-trenutku-pomisljao-na-ostavku-1314475

https://vijesti.hrt.hr/508038/predstavljena-knjiga-mate-granica-diplomatska-oluja

http://hr.n1info.com/Vijesti/a397612/Predstavljena-knjiga-Mate-Granica-Diplomatska-oluja-okupio-se-drzavni-vrh.html

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/drzavni-vrh-i-brojne-javne-osobe-na-predstavljanju-knjige-mate-granica-htio-sam-razbiti-razne-kontroverze-da-je-tudman-dijelio-s-milosevicem-bih/8786012/

http://www.mega-media.hr/diplomatska-laz-mate-granica/

https://teleskop.hr/hebrang-napao-granica-i-knjigu-diplomatska-oluja-zasto-u-knjizi-ne-spominje-udbase-i-komuniste

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/region/sjecanja-tudmanovog-diplomate-476019

 

 

Odgovori