Tribina: Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori – Novi okvir za mržnju na Balkanu

Tribina pod nazivom ‘Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori – Novi okvir za mržnju na Balkanu’, u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, bit će održana u utorak, 14. januara, u 18 sati, na prvom katu Privrednikovog doma (Preradovićeva 18, Zagreb).

Što se to događa u Crnoj Gori? Đukanovićeva vlast je uspjela izglasati Zakon o vjerskim slobodama, bez obzira na snažne proteste Srba i Srpske pravoslavne crkve. Tim zakonom sve crkve i manastiri koji su bili vlasništvo SPC-a, postali su vlasništvo crnogorske države. Taj je potez na ulice izveo mnoge Srbe i Crnogorce, koji se protive nacionalizaciji crkvene imovine. Diljem Crne Gore održavaju se molebani kojima prisustvuje sve veći broj vjernika. U hrvatskim medijima nacionalizacija imovine SPC-a dočekana je s ushitom i tvrdnjama da je to konačni poraz velikosrpskog nacionalizma. Interesantno je da pri tome nikome ne smeta da tu odluku provodi jedan od najvjernijih slugu istog tog nacionalizma, Milo Đukanović, koji je, skupa s brojnim suradnicima, sudjelovao u okupaciji i pljački Konavala. Što nas čeka u budućnosti? Hoće li se situacija smiriti ili nam predstoji još jedan bratoubilački sukob? Hoće li sutradan imovinom SPC-a u Crnoj Gori raspolagati dojučerašnji Srbin i poštovalac Slobodana Miloševića, Miraš Dedeić, samoproglašeni vladika Crnogorske pravoslavne crkve? Kakva je u svemu uloga Republike Srbije i je li točno da Srbija pokušava destabilizirati ‘drugo oko u glavi’?

O svemu tome na novoj tribini u Privredniku, novinar Saša Kosanović razgovarat će sa Slobodanom Lalićem, protojerejem-stavroforom i direktorom Srpske pravoslavne gimnazije Katarina Kantakuzina Branković u Zagrebu, te s Branimirom Pofukom, kolumnistom Večernjeg lista i s povjesničarom Hrvojem Klasićem.

 

Izvor: https://www.portalnovosti.com/tribina-zakon-o-slobodi-vjeroispovijesti-u-crnoj-gori-novi-okvir-za-mrznju-na-balkanu

 

 

 

Odgovori