Poziv na predstavljanje knjige ”Istočna Ukrajina. Donbas”

Katedra za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu poziva na prezentaciju knjige “Istočna Ukrajina. Donbas” (prijevodi s ukrajinskoga), priredio Jevgenij Paščenko, koja će se održati u utorak 14.01.2019. u 14.00 sati u Konferencijskoj dvorani Knjižnice Filozofskog fakulteta.

Knjiga predstavlja prikaz Donbasa s težnjom da se razjasne povijesni korijeni i suvremene osobitosti političkih procesa na tom području. Ona se temelji na prijevodima poglavlja iz radova poznatih suvremenih znanstvenika, priznatih u akademskoj zajednici, ne samo u Ukrajini, već i šire.

Prijevod su ostvarili studenti ukrajinistike na Katedri za ukrajinski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu: Petra Bender, Marta Bolarić, Ivan Bonačić, Nina Brekalo, Andrea Čičko, Agneza Jurić, Anamarija Knežević, Dora Mehanović, Matea Mesić, Patricija Mikac, Ivan Miloš, Paulina Mrnarević, Iva Pavlović, Sara Radušić, Marija Stić, Domagoj Troha, Marta Uroić, Alana Vunak.

Knjiga je prvi pokušaj u Hrvatskoj da se stanje u regiji sagleda iz perspektive ukrajinske znanosti a također drugih inozemnih istraživača.

 

Izvor: https://web2020.ffzg.unizg.hr/blog/2020/01/13/poziv-na-predstavljanje-knjige-istocna-ukrajina-donbas/

 

 

Odgovori