Dinko Čutura, “Stjepan Sarkotić – posljednji zemaljski poglavar Bosne i Hercegovine”

U izdanju AGM-a objavljena je 2019. knjiga Dinka Čuture “Stjepan Sarkotić – posljednji zemaljski poglavar Bosne i Hercegovine”. Knjiga donosi vojnu i političku biografiju general-pukovnika Stjepana Sarkotića, jednog od najviše rangiranih časnika u austrougarskoj vojsci. Prvi svjetski rat dočekao je kao zapovjednik 42. domobranske divizije da bi uskoro postao zemaljskim poglavarom Bosne i Hercegovine kao i zapovjednim generalom BiH i Dalmacije. Ta ga je funkcija profilirala kao političara. Bio je ne samo provoditelj naloga vladajuće politike već i donosilac samostalnih odluka u duhu te politike. Nakon sloma i nestanka Austro – Ugarske – tada kao politički emigrant među hrvatskim vojnim emigrantima u Austriji bio je politički najaktivniji. Kao hrvatski rodoljub kontaktirao je sa ostalim uglednim, prije svega vojnim, osobama hrvatske kolonije u Beču i Austriji, s kojima je održavao veze. Smatrao je da je Hrvatska žrtva srbijanske političke opresije.

 

Dinko Čutura rođen je 1959. godine u Mostaru; obitelj iste godine seli u Zagreb u kojem se školovao. Diplomirao povijest i arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na istom fakultetu obranio magisterij 2003. s temom „Hrvatske postrojbe u Prvom svjetskom ratu i vojni raspad Austro-Ugarske“. Doktorirao također na Odsjeku za povijest FF u Zagrebu 2012. temom „Stjepan Sarkotić, časnik, strateg i političar“.

 

Izvor: https://www.agm.com.hr/post/knjiga-o-posljednjem-zemaljskom-poglavaru-bih

 

Iz medija:

https://www.glasistre.hr/kultura/objavljena-knjiga-dinka-cuture-stjepan-sarkotic-posljednji-zemaljski-poglavar-bih-604123

https://narod.hr/kultura/objavljena-knjiga-dinka-cuture-o-posljednjem-zemaljskom-poglavaru-bih-stjepanu-sarkoticu

 

 

 

Odgovori