Polemika Jurice Pavičića i Vojislava Mazzocca o mjerljivosti rada nastavnika

Štrajk nastavnika potaknuo je polemiku između Jurice Pavičića i Vojislava Mazzocca o pitanju mjerljivosti rada nastavnika, što je komentirao i Boris Postnikov.

 

 

Vojislav Mazzocco

Učitelji, a da vas platimo po kvaliteti vašeg proizvoda?

Index.hr

23.10.2019.

UČITELJI i nastavnici traže veće plaće i to je u načelu u redu. Međutim, cijela maglovita priča oko osnovica i koeficijenata je jako problematična.

Da bih to objasnio moramo se za početak složiti da učitelji i nastavnici nešto proizvode. Dobiju repromaterijal u obliku učenika i roku od devet mjeseci od njega stvore proizvod s dodanom vrijednošću – dječaku ili djevojčici koji u došli prvi dan u školu utuve neko znanje u glavu.

Ako se složimo oko te osnovne postavke da su učitelji i nastavnici proizvođači, onda bi bilo lako postaviti jednostavniji, pravedniji i učinkovitiji način izračuna plaća, nagrađivanja, ali i kažnjavanja.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ucitelji-a-da-vas-platimo-po-kvaliteti-vaseg-proizvoda/2125983.aspx

 

 

Boris Postnikov

Neprijateljska propaganda: Nećete vjerovati

Novosti

9.11.2019.

Kolumnist Indexa Vojislav Mazzocco predlaže zato sljedeći korak: ‘Učitelji, a da vas platimo po kvaliteti vašeg proizvoda?’ Njegova je zamisao da bolji dobiju više, a da se lošijima smanje primanja: da se među nastavnike uvede konkurencija i škole približe zakonima tržišta. Ideja je, ukratko, toliko zanimljiva da bi je naprosto bilo šteta ograničiti samo na sustav obrazovanja. Zašto, zaista, ne bismo objavili i iznose plaća onih novinara koji objavljuju iznose tuđih plaća? Zašto ne bismo objavili milijunske iznose prihoda njihovih vlasnika? Kako bi javnost njih procijenila? Bi li joj se učinilo da zarađuju u skladu s kvalitetom svoga proizvoda? Ili bi ipak zaključila da im treba smanjiti primanja?

https://www.portalnovosti.com/neprijateljska-propaganda-necete-vjerovati

 

 

Jurica Pavičić

Kako izmjeriti rad nastavnika

Jutarnji list

7.12.2019.

Riječ je o poziciji brojnih liberalnih ili neoliberalnih komentatora koji su branili tezu kako bi nastavnike trebalo bolje plaćati, ali ne sve, nego bi ih trebalo plaćati po učinku, po kvaliteti rada, po nekim mjerljivim kriterijima, razdvajajući prosvjetno žito od fušerskog i reformama nesklonog kukolja. Mislim da je prvi čovjek koji je izišao s takvom meritokratskom zamisli bio kolega komentator portala Index.hr Vojislav Mazzocco.

https://www.jutarnji.hr/komentari/kako-izmjeriti-rad-nastavnika/9714241/

 

 

Vojislav Mazzocco

Zašto svi učitelji ne bi smjeli imati iste plaće

Jutarnji list

14.12.2019.

Za nekog nemaštovitog poput mene velika je čast da ga se predstavi kao rodonačelnika neke ideje, pa bila to i ideja o plaćanju nastavnika prema rezultatima njihovoga rada, kako je to učinio cijenjeni kolega Jurica Pavičić. Ta ideja, nažalost, nije izvorno moja. Brojni su znanstveni radovi napisani na tu temu, razne su metode predložene, neke i usvojene, pa se i upotrebljavaju.

https://www.jutarnji.hr/komentari/vojislav-mazzocco-odgovara-jurici-pavicicu-zasto-svi-ucitelji-ne-bi-smjeli-imati-iste-place/9746899/

 

 

Jurica Pavičić

Za njega je školsko gradivo datoteka podataka nalik onoj koju posjeduju natjecatelji u ‘Potjeri’

21.12.2019.

U prošlom broju Magazina kolega novinar Vojislav Mazzocco polemički se osvrnuo na moju kolumnu od 7. prosinca, u kojoj kritiziram zamisli o vrednovanju nastavnika prema rezultatu. Odmah ću reći – drago mi je da je Mazzocco objavio svoj polemički odgovor. Drago mi je ponajprije zato što je prvi put razjasnio svoj do tada uvelike magloviti i nedefinirani prijedlog. Ali, drago mi je i zato što odgovor kolege Mazzocca dodatno potvrđuje glavnu tezu mog teksta. Potvrđuje, naime, da imamo fundamentalno različite poglede na to što je škola, čemu škola služi, pa samim tim i – kako se valorizira.

https://www.jutarnji.hr/magazin/pavicic-odgovora-novinaru-indexa-mazzoccu-za-njega-je-skolsko-gradivo-datoteka-podataka-nalik-onoj-koju-posjeduju-natjecatelji-u-potjeri/9776272/

 

 

Odgovori