Premijerno prikazivanje serije “General”

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 9. prosinca na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21 sat počinje s premijernim prikazivanjem serije General, biografske ratne drame Antuna Vrdoljaka o životnom putu hrvatskoga generala Ante Gotovine.

Ova serija od osam epizoda snimana je istodobno s filmom koji je pretpremijerno prikazan u hrvatskim kinima simbolično na Dan domovinske zahvalnosti, a sada će ju imati prilike vidjeti i gledatelji HRT-a.

Prvi prizori serije vezani su za sudnicu Međunarodnog kaznenog suda u Hagu, odnosno za izricanje presude Anti Gotovini (kao i Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku), 15. travnja 2011. godine. Slušajući presudu i obrazloženje optužnice da je kriv za teška djela, kojim ga terete, Ante pokušava doprijeti do prvog izvora svoga sjećanja.

Imao je nešto više od četiri godine kada je poginula njegova majka Ana, štiteći ga od mine kojom se u blizini kuće lomio kamen. Djetinjstvo je proveo u prelijepom Kornatskom okruženju, u prijateljstvu s vršnjakom Srećkom, maštajući kako će jednoga dana upoznati cijeli svijet. Sa sedamnaest godina ukrcava se, kao mornar, na teretni prekooceanski brod, na kojem susreće zagonetnog čovjeka koji će mu odškrinuti tajnu Legije stranaca.

Kao pripadnik Legije proći će svašta – od drastičnog vojničkog drila do raznih lokalnih ratišta; kroz diverzantsku izobrazbu dogurat će do visokog dočasničkog čina. U jednoj akciji u Africi Ante biva teško ranjen. To ranjavanje isključi mogućnost nastavka diverzantske službe i on prihvaća ponuđenu službu francuskog instruktora južnoameričkih službi za borbu protiv krijumčarenja kokaina.

U Kolumbiji upoznaje svoju veliku ljubav, mladu i pomalo razmaženu kćer iz bogate obitelji španjolskoga podrijetla. Ta veza je bogata ljubavlju i ljubomorom, a završava brakom i rođenjem kćeri Ximene. Tijekom jednog boravka u Argentini upoznaje trojicu iseljenika od kojih doznaje da je u Hrvatskoj počeo rat. Kad na televiziji vidi strašne slike razaranja Dubrovnika, uz vrlo bolan rastanak sa ženom i kćeri, odlazi u domovinu staviti joj na raspolaganje svoje bogato vojničko i ratničko iskustvo.

Ante uočava da je stanje obrane veoma teško. Istina, puno je dragovoljaca, ali su neobučeni, a naoružanja gotovo i nema. Na Sljemenu organizira obuku dragovoljaca, pod geslom: “Više znoja, manje krvi”. Uskoro upoznaje generala Janka Bobetka s kojim će ga povezati iskreno prijateljstvo i duboko poštovanje. Zajedno će se suprotstaviti paklenom velikosrpskom naumu da se Hrvatska presječe na dva dijela (Virovitica-Karlovac-Karlobag). Ante vodi manju jedinicu diverzanata koja ima zadatak onemogućiti prodor tenkova i tako kupovati vrijeme dok se hrvatska vojska ne naoruža. U jednoj akciji Ante biva ranjen i neko vrijeme provest će u bolnici.

Po izlasku odlazi s Bobetkom na južno bojište, sa zadatkom obrane Dubrovnika i Dalmacije. Uskoro ga Bobetko imenuje zapovjednikom Zbornog područja Split, a glavni zadatak mu je onemogućiti povezivanje snaga iz Knina i Banja Luke. U Livnu stiče nove suborce, ali i veoma vojnički tešku situaciju. Dolazi vrijeme za akciju Maslenica, gdje upoznaje televizijsku novinarku Vesnu. U trenucima kad se razvila mala romansa s Vesnom, njegov brat je teško stradao i čine se napori da uopće preživi. Vesna shvaća da Ante sad sav pripada ratu i da je preveliko breme odgovornosti na njegovim leđima. Vraća se u Zagreb, gdje će roditi djevojčicu, kojoj daje ime Ana, po Antinoj majci.

Vojna akcija Maslenica i još nekoliko operacija na području koje je pripadalo Antinoj odgovornosti, a koje su briljantno vojnički izvedene, donijele su mu čin generala. Ante zna da je oslobođenje Knina ključna operacija Domovinskog rata: tamo gdje je sve počelo, tamo se mora i završiti. Donosi plan da se Knin mora osloboditi s Dinare. Nadljudskim naporima, u najvećoj tajnosti, Ante će uspjeti iznijeti “na rukama” topove na vrh Dinare, ali dovući i tenkove za konačni obračun s okupacijom svoje zemlje. Akcija je nazvana Oluja i protekla je bezbolnije nego se Ante nadao: dan prije početka operacije obavještajna služba u Antinom štabu ulovila je odluku, koju je donijelo zapovjedništvo kninskih snaga o povlačenju vojske i civila u Bosnu i Kosovo.

U seriji glume Goran Višnjić, Nataša Janjić, Olga Pakalović, Iva Kraljević, Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Robert Budak. Scenarist i redatelj je Antun Vrdoljak. Montažer je Alfred Kolombo, dok fotografiju potpisuje Vjekoslav Vrdoljak, a glazbu Siniša Leopold.

Osim na Prvom programu, seriju možete pratiti i na HTV 3 uz audiodeskripciju. Riječ je o dodatnim verbalnim opisima scena, koji se emitiraju u vrijeme zvučnih stanki – tišina, kao pomoć u razumijevanju i ostvarivanju što potpunijeg dojma emisije za osobe oštećena vida.

 

Izvor i dodatne informacije:

https://hrtprikazuje.hrt.hr/563155/serija-general-od-9-prosinca-premijerno-na-prvom-programu

https://raspored.hrt.hr/

 

 

Odgovori