Latinka Perović, „Ruske ideje i srpske replike“

IKD „University press – Magistrat izdanja“ iz Sarajeva je objavilo novu knjigu pod naslovom „Ruske ideje i srpske replike (uvodi u čitanja istorijskih izvora)“, autorice Latinke Perović.

 

Latinka Perović je rođena 1933. godine u Kragujevcu. Studij povijesti, kao i postdiplomske studije, završila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorirala je na Fakultetu političkih nauka 1975. godine. Do 1972. sudjelovala je u političkom životu Jugoslavije. Od 1969. do 1972. godine bila je sekretar CK SK Srbije, kada je podnijela ostavku. Od tada se posvetila povijesnim istraživanjima. Radila je u Institutu za istoriju radničkog pokreta Srbije (kasnije Institut za noviju istoriju Srbije). Od 1993. do 1998. godine bila je glavni i odgovorni urednik časopisa Tokovi istorije. U svojim tekstovima i studijama o suvremenoj Srbiji često naglašava da Srbija ima potrebu za političarom koji će javno preuzeti odgovornost za zločine počinjene u ratovima nastalim raspadom Jugoslavije, kako bi se pomoglo pomirenje sa susjednim državama i spriječilo ponavljanje slične tragedije.

 

Knjiga Ruske ideje i srpske replike je zbirka uvodnih tekstova za dvadesetak zbirki izvora koje je autorica pripremila i objavila od krajem 1980-tih do početka 2000-tih godina. Jedna od temeljnih tema ove knjige je „ruski uticaj na razvitak društvenih ideja u Srbiji“. Knjiga ima veliku naučnu vrijednost, a važna je i za razumijevanje savremenih odnosa na Balkanu i raznih uticaja na razvoj ovog dijela svijeta.

 

Knjigu možete naručiti putem e-maila: unipress@bih.net.ba

 

 

Ruske ideje i srpske replike (uvodi u čitanja istorijskih izvora) – Tek u dužoj perspektivi postaje jasno da su ideje ruskog narodnjačkog socijalizma ostale očuvane i ispod marksističke aure. Kao i da se, u okviru jedinstvenog teorijskog kruga, promena najkasnije oseća na njegovoj periferiji. Slabljenje ortodoksije na periferiji nije uvek u srazmeri sa brzinom kojom se središna ideja teorijskog kruga istorijski iscrpljuje u centru. U svakom slučaju, bez proučavanja narodnjačkog socijalizma u Rusiji, i njegovog odjeka u Srbiji, nije moguće razumeti ni razvoj u 20. veku. Ni tamo, ni ovde. (Latinka Perović, Beograd, maja 1993)

 

Nova knjiga Latinke Perović, istaknute srpske naučnice, naučnog savetnika Instituta za savremenu istoriju Srbije, Ruske ideje i srpske replike, originalna je već po svome žanru. To nije već odavno uobičajen zbornik autorskih tekstova objedinjenih istom tematikom, već zbirka uvodnih tekstova (predgovora) za dvadeset zbirki izvora koje je ona pripremila i izdala od kraja 1980-ih pa do početka 2000-ih godina. Reklo bi se –kakvog uopšte naučno-praktičnog smisla može imati uvod za izvore, koji više treba da ispunjava komorne informacione zadatke: predstaviti autora, okarakterisati materijale, opisati kulturno-istorijski fon njihovog pojavljivanja? Istraživački rad s njima, po pravilu, dolazi tek u sledećoj etapi i sa drugim ljudima. Sve je uglavnom tako i bilo – donedavno! – Andrej Leonidovič Šemjakin

 

Izvori:

http://historiografija.ba/ruske-ideje-i-srpske-replike.php

https://dereta.rs/d3130177-edd1-4c14-80d6-52d218207e8f/Ruske-ideje-i-srpske-replike.aspx#.XeEnOtUo-Uk

 

 

Odgovori