Prikazivanje filmova i rijetkih snimaka o Istri u Puli

U partnerstvu s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, te u suradnji s Istarskim povijesnim društvom i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti, od 27. do 29. studenoga 2019. u pulskom Domu antifašista (Emova 1) ponad Arene održat će se program METAKINA u studenom. Metakino – projekt Pulske filmske tvornice koji želi kinoprikazivanjem spajati različite publike specifičnim filmskim programom i pokazati socijalnu moć i potencijal filma.

Početak programa je u srijedu, 27. studenoga u 18 sati u pulskom Domu antifašista. Moderatori su povjesničari Igor Jovanović, Milan Radošević, Igor Šaponja, a bit će prikazana tri filma. Prvi je na programu film “Istra” Branka Marjanovića iz 1945. u trajanju od 25′. Slijedi film Igora Šaponje “Šjora Rina Smajla” nastao u produkciji Pulske filmske tvornice, 2007. godine. “Šjora Rina Smajla je kao sudionik partizanskog pokreta završila u koncentracijskom logoru Bergen Belsen, a tijekom posjeta Strukovnoj školi u Puli u svibnju 2007. ispričala je svoju priču učenicima te škole. Ona je jedna od posljednjih bivših logorašica koja priča priču svoje generacije…”, ističe se u najavi. Na programu je i film Tatjane Božić “Circa Oaza Hrvatska” (Factum, 1999., 20′), koji je pripovijeda o ljudima različitih nacionalnosti koji žive u jednoj kući uz more u Rovinju.

U četvrtak, 28. studenoga, 18 h, moderator programa u Domu antifašista je glumac i redatelj Igor Galo, a prvi film na programu je “Na istarski način” Vladimira Fulgosija (Hrvatska, Adria film, 1985, 110 ‘). Priča je to o srednjoškolcu, sinu poginulog prvoborca, koji nakon rata s majkom sa sela seli u Pulu.

U petak, 29. studenoga, 18 h, u Domu antifašista program moderira etnolog Sandi Blagonić. Prvi film na programu je “Ne priznajemo sramotnu odluku” Branka Marjanovića (Hrvatska, Jadran film: 1953., 14′). Ovaj dokumentarni film originalnim snimcima prikazuje Trst, nakon oslobođenja, odnosno u vrijeme Mirovnih   ugovora iz 1947. Slijedi film Alessije Bozzera “Trst, Jugoslavija” (Italija/Hrvatska/BiH, 2017., 62′). Prema najavi, film je “mozaik sjajne arhive, duhovitih priča i svjedočanstava s obje strane granice, a centar je mitska Piazza Ponterosso u središtu Trsta i – plave traperice.” Program Metakino je realiziran zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

 

Program

 

Izvor: https://ipd-ssi.hr/?p=15202

 

 

 

Odgovori