Tribina “Giorgio Agamben: Filozofija, život i susreti”

U utorak, 26.11. 2019. u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5) održat će se 96. tribina „Paralelni svjetovi” pod nazivom “Giorgio Agamben: Filozofija, život i susreti”. Gosti tribine – Ivan Molek, semiotičar i prevoditelj, i Adrian Pelc, urednik u izdavačkoj kući Mala zvona – razgovarat će o knjizi Giorgia Agambena Autoportret u radnoj sobi (prev. Lukrecia Ana Lovrić, Mala zvona, 2019.). Raspravljat će se o mjestu koje Agamben zauzima u suvremenoj filozofiji, kao i o njegovim susretima, pravim ili imaginarnim (intelektualnim), sa značajnim misliocima kao što su Martin Heidegger, Hannah Arendt, Walter Benjamin, Guy Debord i Italo Calvino. Na kraju tribine govorit će se o mogućem utjecaju Agambenova Autoportreta na današnji identitet žanra autobiografije.

 

 

Giorgio Agamben

 

Autoportret u radnoj sobi

Broj stranica: 164

Godina izdanja: 2019.

 

Autoportret u radnoj sobi, autobiografija Giorgia Agambena, jednog od najvećih suvremenih europskih filozofa, čitatelju donosi čitav niz izazovnih motiva. Agamben opisuje susrete koji su ga presudno oblikovali kao autora te time stvara veličanstven portret intelektualne kulture druge polovice 20. stoljeća. Čitatelj, zajedno s autorom, sreće Martina Heideggera, Guyja Deborda, Giorgia Manganellija, Elsu Morante, Ingeborg Bachmann, Gershoma Scholema…Kroz te susrete prosijavaju autentične filozofske meditacije o slikarstvu, jeziku, poeziji, povijesti i nasljeđu, a u konačnici se pojavljuju i tragovi one opće znanosti o čovjeku čije je konture Agamben pokušavao ocrtati zajedno s Italom Calvinom i Claudiom Rugafiorijem. Agambenova autobiografija pisana je izrazito profinjenim stilom te predstavlja konačnu sintezu elemenata čijim je igrama ovaj veliki filozof posvetio čitav opus: književnosti, filozofskog diskursa i privatnog života koji zauvijek ostaje skriven.

 

Tekst je popraćen fotografijama.

 

S talijanskog prevela: Lukrecia Ana Lovrić

 

Pogovor: Ivan Molek

 

O autoru:

Giorgio Agamben rodio se 1942. godine u Rimu. Predavao je na sveučilištima u Macerati, Veroni i Veneciji; bio je gostujući predavač na nekoliko američkih (Berkley) te njemačkih (Düsseldorf) sveučilišta, a trenutačno je angažiran na privatnom sveučilištu European Graduate School (Saas-Fee). Raspon Agamben interesa iznimno je širok te on pišući vrlo često ostvaruje sinteze među naizgled udaljenim elementima: poezijom, političkom i pravnom teorijom, teologijom…Svjetsku je slavu stekao velikim istraživačkim projektom Homo sacer koji u ovoj knjizi opisuje kao svojevrsnu „arheologiju prava“.

 

Izvori:

http://www.kgz.hr/hr/knjiznice/knjiznica-i-citaonica-bogdana-ogrizovica/72

http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/paralelni-svjetovi-54629/54629

http://www.mala-zvona.hr/autoportret-u-radnoj-sobi

https://www.facebook.com/Mala-zvona-320796701273231/

https://www.mvinfo.hr/clanak/paralelni-svjetovi-giorgio-agamben-filozofija-zivot-i-susreti

 

 

Odgovori