Predavanje Danijele Lugarić Vukas: Prehrana kao metafora od sovjetskog socijalizma do (post)sovjetskog kapitalizma: “Knjiga o ukusnoj i zdravoj hrani”

Svoj ciklus javnih predavanja u ovoj akademskoj godini CKPIS započinje s dr. sc. Danijelom Lugarić Vukas, docenticom na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja će u ponedjeljak, 18. studenog 2019., u 17.00 sati na Filozofskom fakultetu, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, prizemlje, čitaonica) održati predavanje pod naslovom Prehrana kao metafora od sovjetskog socijalizma do (post)sovjetskog kapitalizma: “Knjiga o ukusnoj i zdravoj hrani”.

 

Kuharice (kuharske knjige) samo su naizgled trivijalni dokumenti povijesti, koji su se zbog banalnosti / fundamentalnosti / vezanosti uz sferu niske ženske svakodnevice doista dugo nalazili, kako navodi Jelena Ivanišević (2017), u mrtvom kutu humanističkih i društvenih istraživanja. Ovo im izlaganje prilazi kao intrigantnim sredstvima moralnog podučavanja u, s jedne strane, kultiviranju ideala kućanice i, s druge, u društvenom oblikovanju ukusa. Izlaganje će kroz analizu načina reprezentacije aktivnosti kuhanja i konstrukcije prehrambenih ideala analizirati u višemilijunskoj nakladi tiskanu sovjetsku kuharicu „Knjiga o ukusnoj i zdravoj hrani“, i to u dijakronijskoj perspektivi: 1939., 1952., 1984. i 2016. Budući da su te godine ujedno i politički zanimljivi momenti u (post)sovjetskoj povijesti, analizom kuharica konceptualno će se osvijetliti oblici društvenosti i promjenjiva težišta političke, ekonomske i kulturne moći od razvijenog i kasnog socijalizma do kapitalizma.

 

Danijela Lugarić docentica je na Odsjeku za istočnoslavenske jezike i književnosti te predstojnica Zavoda za znanost o književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Polja proučavanja: ruske književne i kulturalne teorije, Lav Tolstoj, Oktobarska revolucija, književnost i kultura kasnog socijalizma (druga polovica 20. stoljeća), reprezentacije žena i majčinstva u književnosti, na filmu i popularnoj kulturi te poetika pamćenja, svjedok i svjedočenje na razmeđi (sovjetskih) mitova i traume. Autorica je i urednica nekoliko knjiga te urednica “Biblioteke L” književno-znanstvenih studija.

 

Izvor:

 

https://www.unipu.hr/ckpis/dogadanja

 

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr/

 

 

 

Odgovori