Zrinski i Frankopani – sto godina od povratka u domovinu

Knjigu Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevija Šetića “Zrinski i Frankopani – sto godina od povratka u domovinu” objavili su 2019. godine izdavač Meridijani i sunakladnici Ogranak Matice hrvatske Čakovec, Hrvatski državni arhiv, Družba “Braće Hrvatskoga Zmaja” i Zrinska garda Čakovec.

 

 

Uz velike narodne svečanosti, od 26. do 30. travnja 1919., prenesene su kosti hrvatskih mučenika, kneževa Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novigrada u kriptu zagrebačke prvostolnice. U povodu toga izdavačka kuća Meridijani izdala je opsežnu monografiju o slavnim hrvatskim rodovima, Zrinskim i Frankopanima. To je najopsežnija povijest Zrinskih i Frankopana izdana u Hrvatskoj u zadnjih stotinu godina, s više od 300 povijesnih i suvremenih fotografija.

 

Knjiga donosi povijest obaju plemićkih rodova od njihovih početaka (u 13. stoljeću) do zatora krajem 17. stoljeća. Naglasak u sadržaju knjige dat je na detaljnom opisu martirija Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bačkom Novigradu 1670./1671., zatim seljenju njihovih grobova u Bečkom Novigradu te osobito prijenosu njihovih zemaljskih ostataka potkraj travnja 1919. u zagrebačku katedralu, gdje su konačno našli smiraj u domovini. Knjiga donosi i poglavlje o važnosti štovanja kulta Zrinskih i Frankopana u suvremeno doba. Recenzeti knjige su akademik Nikša Stančić, prof. dr. sc. Željko Holjevac i prof. dr. sc. Nenad Moačanin, a urednik akademik Dragutin Feletar.

 

Izvor i dodatne informacije:

 

http://www.meridijani.com/publication/zrinski-i-frankopani-sto-godina-od-povratka-u-domovinu

 

https://narod.hr/kultura/objavljena-monografija-zrinski-frankopani-100-godina-od-povratka-u-domovinu

 

http://www.matica.hr/vijenac/668/navik-on-zivi-ki-zgine-posteno-29508/

 

 

Odgovori