Izložba „Proces mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja“

U knjižnici Hrvatskih studija u Zagrebu otvorena je od 25. listopada 2019. do sredine siječnja 2020. godine povijesno-dokumentarna izložba „Proces mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja“ autora Marka Keve.

 

 

U knjižnici Hrvatskih studija izložba „Proces mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja“

 

Muzej grada Iloka povodom obilježavanja obljetnice 20 godina od završetka procesa mirne reintegracije Hrvatskoga podunavlja pripremio je istoimenu povijesno-dokumentarnu izložbu autora Marka Keve.

 

Njezin je cilj aktualizacija teme unutar povijesnoga istraživanja te interdisciplinarnih i publicističkih radova. Osim toga, po prvi put obrađena je i objavljena građa Muzeja grada Iloka koja se odnosi na navedeno razdoblje.

 

Muzej grada Iloka s istoimenom izložbom gostuje na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, koji su prepoznali važnost navedene teme za stvaranje moderne Republike Hrvatske te njezinu promociju u znanstvenim i obrazovnim krugovima.

 

Postav izložbe, organiziran na 22 panoa te 82 obrađena muzejska predmeta, podijeljen je tematski: pripreme za povratak, struktura, ciljevi i razmještaj snaga UNTAES-a, područja djelovanja misije, demilitarizacija, prijelazne policijske snage, upravna, institucionalna i socijalna reintegracija te Ilok kroz fotografije za procesa mirne reintegracije. Uvelike su zastupljeni obrađeni povijesni dokumenti i hemerotečna građa (novinski članci) objavljeni tijekom trajanja procesa mirne reintegracije.

 

U sklopu izložbe tiskan je popratni katalog, koji uvodi u ciljeve procesa, političke odluke koje su odredile sudbinu Podunavlja, probleme s kojima su se susretali čelnici procesa te konačne rezultate. Projekt „Proces mirne reintegracije” realiziran je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemske županije te Grada Iloka.

 

Otvorenje izložbe upriličit će se u knjižnici Hrvatskih studija u petak, 25. listopada 2019., u 12 sati, Borongajska cesta 83d, Zagreb, a bit će otvorena do sredine siječnja 2020. godine.

 

Izvor i dodatne informacije:

 

https://www.hrstud.unizg.hr/?@=218×5#news_76674

 

https://www.hrstud.unizg.hr/obavijesti?%40=218yp

 

 

 

Odgovori