Roman Domović, “U zasjedi dezinformacija: informacijske operacije u medijskom prikazu Domovinskog rata”

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Tehničko veleučilište Zagreb objavili su 2019. knjigu Romana Domovića “U zasjedi dezinformacija: informacijske operacije u medijskom prikazu Domovinskog rata”.

 

Iz tiska je izašla nova knjiga u izdanju HMDCDR-a, „U zasjedi dezinformacija“  (Informacijske operacije u medijskom prikazu Domovinskog rata) autora dr. sc. Romana Domovića. Riječ je o proširenoj doktorskoj disertaciji, odnosno znanstvenoj studiji koja je nastala na temelju proučavanja fenomena oblikovanja lažnih činjenica i plasiranja lažnih vijesti u medijskom prikazu Domovinskog rata. Autor analizira pet primjera medijskih slučajeva za koje se može zaključiti da predstavljaju informacijske operacije ili specijalne operacije, odnosno upravljanje percepcijom, kojima se želi zlonamjerno utjecati na javno znanje o Domovinskom ratu. U okviru tih primjera obrađene teme su: teza o prodaji/izdaji Vukovara, mit o 200 obitelji, Globusovi zemljovidi o podjeli Bosne i Hercegovine u Karađorđevu, teza da je zbog hrvatske politike 1990-ih prepolovljen broj Hrvata u BiH, mirovni pregovori šestorice predsjednika republika SFRJ, teza da su sastanci predsjednika Tuđmana s Miloševićem apsurdni i besmisleni te Špegeljev plan napada na vojarne JNA. Prilikom pisanja disertacije otkriveno je još primjera, ali odabrani su ovi jer su to tematski istaknute, odnosno udarne operacije koje se u kontinuitetu koriste u javnom informacijskom prostoru od 1991. do danas.

 

Izvor:

https://centardomovinskograta.hr/roman-domovic-u-zasjedi-dezinformacija-informacijske-operacije-u-medijskom-prikazu-domovinskog-rata/

 

Odgovori