Kinoteka: Dubrovnik na filmu

Igrani filmovi u ciklusu su hvaljeni i osporavani Zafranovićev klasik „Okupacija u 26 slika“, Vukotićev kultni spoj dječjeg filma, SF-a, horora i parodije „Gosti iz Galaksije“ te Senečićeva začudna smjesa propagande o Domovinskom ratu, provokacije i modernizma „Dubrovački suton“. Dokumentarni program jednako je eklektičan.

 

 

Kinoteka: Dubrovnik na filmu

 

Program filmova posvećenih ili snimljenih u pojedinim hrvatskim gradovima ili regijama započeli smo prije nekoliko godina ciklusom Zagreb na filmu. Nakon duže pauze nastavljamo s programom, a fokus je ovaj put južno, na gradu Dubrovniku. U filmovima ciklusa Dubrovnik na filmu najčešće je, dakako, prisutna dubrovačka gradska jezgra, ali su tu i vedute Babinog kuka, groblja Boninovo, Mokošice, otoka Lokrum, Srđa, Arboretuma Trsteno i ostalih djelova dubrovačke okolice. Igrani filmovi u ciklusu su hvaljeni i osporavani Zafranovićev klasik Okupacija u 26 slika, Vukotićev kultni spoj dječjeg filma, SF-a, horora i parodije Gosti iz Galaksije te Senečićeva začudna smjesa propagande o Domovinskom ratu, provokacije i modernizma Dubrovački suton. Dokumentarni program jednako je eklektičan. S jedne strane tu su nijemi filmski zapis o proslavi Sv. Vlaha, klasični dokumentarac Milana Katića Dubrovnik i reportaža Filmskih novosti o boravku Tita u Dubrovniku. S druge strane su bizarna igrarija na rubu turističke propagande Ljepotica Jadrana Mladena Femana i dva dragulja Zvonimira Berkovića – neobične Dubrovačke ljetne igre u kojem glumci upadaju u dubrovačku svakodnevicu glumeći prizore iz predstava i prekrasni meditativno-lirski esej More, grebeni, pisma.

 

Uoči projekcije filma Gosti iz galaksije (Dušan Vukotić, 1981) u utorak, 22. listopada u 19 sati, uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč.

 

Ulaz na ovaj program je besplatan.

 

Ciklus od 22.10. do 23.10.2019.

 

Izvor i program:

 

http://kinotuskanac.hr/cycle/kinoteka-dubrovnik-na-filmu

 

http://www.arhiv.hr/hr-hr/Izlozbe-i-dogadjanja/ArticleId/256/oamid/1633

 

Odgovori