Izložba ‘Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića’

Arheološki muzej Zadar, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Zadru i Arheološki muzej u Splitu pozivaju na otvorenje izložbe ‘Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića’ u petak, 25. listopada 2019., u 12 sati, u crkvi sv. Donata.

 

Početci znanstvene djelatnosti na području Hrvatske, posebice na onom dalmatinskom, nezaobilazno se vezuju za lik i djelo prof. dr. Luke Jelića (1864. – 1922.). Taj istaknuti arheolog, povjesničar, prirodoslovac, kulturni djelatnik, svećenik i planinar najplodniji period svojeg znanstvenog djelovanja proveo je upravo na zadarskom području.

 

Studijskom tematskom izložbom predstavljeno je istraživačko, znanstveno i kulturno djelovanje kojim je Luka Jelić zadužio Zadar, Nin, Biograd na Moru te općenito šire zadarsko područje. Izložba je postavljena u crkvi sv. Donata i Arheološkom muzeju u Zadru – mjestima koja evociraju vrijeme Jelićeva djelovanja i rada na zadarskom području.

 

Predstavljena je dosada nepoznata ili nedovoljno poznata građa koja dokumentira krajolike i spomenike krajem 19. i početkom 20. st. kroz prizmu prvih istraživanja zadarskog područja te početke primjene znanstvene metodologije i dokumentacije koje je provodio Luka Jelić. Spomenuta građa potječe iz njegove bogate arhive pohranjene u Arheološkom muzeju u Splitu.

 

U Arheološkom muzeju Zadar izložena je originalna građa iz Jelićeve arhive koja svjedoči o njegovu životu, izobrazbi (diplome, pisma i dr. ) i znanstveno-istraživačkome radu (rukopisi, terenski dnevnici, fotografije, tehnička dokumentacija itd.).

 

Drugi dio izložbe postavljen u galeriji crkve sv. Donata kroz predstavljene plakate, karte i fotografije tematski obrađuje kulturne, prirodne, urbane i ruralne krajolike i spomenike koje je istraživao na zadarskom području.

 

Autori izložbe su dr. sc. Martina Dubolnić Glavan, Robert Maršić prof. i mr. sc. Majda Dadić.

 

Izložba je popraćena katalogom autora Martine Dubolnić Glavan i Roberta Maršića.

 

Izvor:  https://www.culturenet.hr/

 

 

Odgovori