Izložba „Avari i Slaveni“

Arheološki muzej u Zagrebu i Gradski muzej Vinkovci pozivaju na svečano otvorenje međunarodnog izložbenog projekta „Avari i Slaveni“ koje će se održati u utorak, 22. listopada 2019. u 19 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložba je otvorena od 23. listopada 2019. do 9. veljače 2020. godine.

 

 

Međunarodna izložba Avari i Slaveni predstavljena je kroz dvije izložbe:

 

hrvatsku izložbu Avari i Slaveni južno od Drave

 

i slovačku izložbu Avari i Slaveni sjeverno od Dunava.

 

Izložbu prati bogat program događanja koji uključuje znanstveno-popularna predavanja i radionice namijenjenim svim dobnim skupinama.

 

Izložba Avari i Slaveni predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća. U izložbenom postavu predstavljena je arheološka građa koja potječe iz fundusa hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, uključujući predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja i predmete iz fundusa pojedinih slovačkih muzeja i institucija.

 

Navedeno je razdoblje predstavljeno kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, poljoprivrednog alata, keramičkih posuda, koštanih predmeta (preko 500 arheoloških predmeta). Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske i slovačke arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga. Izložbe koje predstavljaju središte komunikacije i interakcije dviju udaljenih, a opet bliskih slavenskih država, pokazuju nevjerojatne sličnosti materijala s područja Slovačke i Hrvatske.

 

O izložbi

Znanstveno-popularna predavanja

Radionice za djecu i mlade

Ciklus radionica za odrasle

Grupni posjet

 

 

Izvor: http://amz.hr/

 

 

Odgovori