Predavanje Nikice Barića “Split 1980-ih”

Hrvatski institut za povijest poziva na javno predavanje dr. sc. Nikice Barića “Split 1980-ih: društveni sukobi u sutonu samoupravnog socijalizma” koje će se održati 15. listopada 2019. u 19 sati u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest, Opatička 10, Zagreb.

 

U predavanju dr. sc. Nikica Barić će prikazati glavna zbivanja i društvene sukobe u Splitu u posljednjem desetljeću komunističke vladavine, dakle u razdoblju čiji je početak obilježen smrću jugoslavenskoga predsjednika Josipa Broza Tita, a kraj održavanjem višestranačkih izbora na kojima su komunisti izgubili vlast.

 

U tom desetljeću Split je važan regionalni i privredni centar, po veličini drugi grad u Hrvatskoj i sedmi u Jugoslaviji, a splitska je općina najveća u cijeloj Jugoslaviji. Osnovne šire okolnosti za povijest Splita u tom su razdoblju postojanje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao zajednice ravnopravnih republika i vlast Saveza komunista Jugoslavije kao vodeće idejno-političke snage, a ključna značajka društvenopolitičkoga sistema je socijalističko samoupravljanje u obliku udruženoga rada, koji je uveden 1970-ih. No, karakteristika 1980-ih u Splitu, Hrvatskoj i Jugoslaviji jest i gospodarska i društvena kriza, a zatim i kriza samoga sistema. Sve te okolnosti odrazile su se na društveni razvoj i ostavile traga do suvremenosti.

 

POZIVNICA:

http://www.isp.hr/wp-content/uploads/Split-80ih-predavanje-pozivnica.pdf

 

Izvor:

https://www.isp.hr/15-10-2019-u-19-sati-poziv-na-predavanje-dr-sc-nikice-barica-split-1980-tih/

 

 

Iz medija:

https://www.vecernji.hr/premium/partiju-je-80-ih-brinulo-sto-su-djeca-u-crvenom-splitu-postajala-izrazito-religiozna-1335231

https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/630483/split-je-u-sutonu-socijalizma-bio-srediste-uragana-a-neki-dogaaji-su-bili-nevjerojatno-slicni-danasnjima-partija-gubi-snagu-s-omladinom-nesto-nije-u-redu-grad-je-opkoljen-dosljacima

 

Odgovori