Predstavljanje projekta ‘Učenik Nikola Tesla i njegov učitelj Martin Sekulić’ – povodom Svjetskog dana učitelja

Predstavljanje projekta „Učenik Nikola Tesla i njegov učitelj Martin Sekulić“ održat će se u četvrtak 10. rujna u 18 sati u Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu (Trg Republike Hrvatske 4).

 

Povodom Svjetskog dana učitelja, prof. dr. sc. Davor Pavuna, osnivač „Tesla world foundation“, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centara Nikola Tesla, Martina Furdek – Hajdin, dip. ing. arh., zamjenica Župana Karlovačke županije, dr. sc. Štefka Batinić, ravnateljica Hrvatskog školskog muzeja, Natalija Jadrić, prof. i Tanja Mihaljević, prof. iz Gimnazije Karlovac te prof. dr. sc. Darko Žubrinić, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu govorit će o jednom od najutjecajnijih zanimanja u svijetu – učiteljstvu i to kroz ispreplitanje života učenika Nikole Tesle i njegovog učitelja Martina Sekulića u vrlo osjetljivom, formativnom razdoblju mladoga učenika.

 

Nikola Tesla bio je učenik u Smiljanu, Gospiću i Rakovcu (Karlovac), kasnije u Grazu i Pragu, ali je za njegovu odluku o životnom pozivu ključno razdoblje srednjoškolske izobrazbe 1870.-1873. u Rakovcu. Martin Sekulić bio je profesor matematike i fizike na Velikoj realnoj gimnaziji u Rakovcu, istaknuti znanstveni pedagog i eksperimentator, dopisni član JAZU (danas HAZU), narodni zastupnik u zemaljskom Saboru Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Učitelj Sekulić bavio se istraživanjima, proučavao je fluorescenciju, iskrenje i munje, što je pobudilo golemo zanimanje mladog Nikole Tesle. Sekulić je Teslu također oduševio Ruđerom Boškovićem jer je zagovarao Boškovićevu zamisao kako bi se cijela fizika mogla utemeljiti samo na jednom tipu sile.

 

Saznajte više o učeniku Tesli i učitelju Sekuliću na predstavljanju ovog projekta!

 

Izvor: http://www.hsmuzej.hr/hr/aktualnosti/ucenik-nikola-tesla-i-njegov-ucitelj-martin-sekulic/

 

 

Odgovori