Dokumentarni film „Atentat na Hrvatsku“

Na Dan neovisnosti 8. listopada 2019. u 22 sata HRT1 prikazuje dokumentarni film „Atentat na Hrvatsku“ u kojem nas „povjesničari te brojni svjedoci vremena upoznaju s nepoznatim detaljima o napadu Jugoslavenske narodne armije na Banske dvore uvodeći nas u dramatične okolnosti u kojima je dan poslije Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s Jugoslavijom“.

 

 

Atentat na Hrvatsku

 

8. listopada na HRT1 u 22 sata – dokumentarni film

 

Naizgled običan radni dan hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana umalo je postao dan u kojemu je Hrvatska “obezglavljena”, a njezin san za slobodom uništen. Toga sudbonosnoga dana, 7. listopada 1991., na istome mjestu našle su se tri vrlo bitne osobe za sudbinu Hrvatske u bivšoj SFRJ: predsjednik Tuđman, savezni premijer Ante Marković te predsjednik predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić. Iako su nalogodavci i izvršitelji napada na Banske dvore računali s uspjehom, sva trojica su ipak preživjela pokušaj atentata.

 

Tada je svima bilo jasno da Jugoslavija ne može opstati, te je idući dan Hrvatski sabor na tajnoj lokaciji donio odluku od povijesnog značaja za hrvatski narod. Njome je napokon okončan proces razdruživanja Hrvatske od Jugoslavije te su joj otvorena vrata prema međunarodnom priznanju.

 

Iako je krajem 2017. godine policija kazneno prijavila šest pripadnika bivše JNA koje sumnjiči da su planirali, organizirali i izvršili napad na Banske dvore, do danas nitko nije kažnjen za napad na sjedište predsjednika Republike Hrvatske. No, što se to točno dogodilo 7. i 8. listopada 1991. godine i zašto su ta dva dana bitna za Hrvatsku kakvu poznajemo danas? Odgovore saznajemo u filmu “Atentat na Hrvatsku”.

 

U njemu nas povjesničari te brojni svjedoci vremena upoznaju s nepoznatim detaljima o napadu Jugoslavenske narodne armije na Banske dvore uvodeći nas u dramatične okolnosti u kojima je dan poslije Hrvatski sabor donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s Jugoslavijom.

 

Scenarist je Borna Marinić, redatelj Srđan Segarić, a izvršni producent Miljenko Manjkas.

 

Izvor: https://hrtprikazuje.hrt.hr/546756/atentat-na-hrvatsku

 

 

Odgovori