Retropolis: Presjecišta socijalnog planiranja i socijalne medicine

Obilazak Škole narodnog zdravlja ‘Andrija Štampar’ u Zagrebu (Ulica J.D. Rockefellera 4) uz predavanja prof.dr.sc. Ankice Sente Marić i dr.sc. Tamare Bjažić Klarin i projekcije filmova iz arhiva Škole održat će se 5. listopada 2019. od 10.45 do 13 sati.

 

Prije 100 godina, 1919. godine, dr. Andrija Štampar prihvatio je radno mjesto načelnika Higijenskog odjeljenja Ministarstva narodnog zdravlja Kraljevine SHS. Njegovom zaslugom ta država je u samo pet godina osnovala 250 socijalnih medicinskih ustanova. Štamparova sanitarna politika u Zagrebu je u tih pet godina omogućila djelovanje Epidemiološkog zavoda, Zavoda za socijalnu medicinu i higijensku propagandu, Škole za sestre pomoćnice, Dispanzera za TBC, Državne ambulante za liječenje veneričnih bolesti, Školske poliklinike, Državnog dispanzera za njegu dojenčadi, proširen je Pasteurov zavod i osnovane zdravstvene stanice u Šestinama, Kašini i Pušćoj Bistri sa sestrom higijeničarkom. Uz to, gradska općina otvorila je Gradski ambulatorij za malu djecu, za školsku djecu, za venerične bolesti kao i modernu gradsku raskužnicu. Na kraju tog petogodišnjeg razdoblja Štampar je ispisao i 10 postulata socijalne medicine, od kojih izdvajamo: 1) Važnije je obavještavanje naroda od zakona; 2) Ljekar ne smije biti ekonomski zavisan od bolesnika, jer ga ekonomska zavisnost sprečava u njegovim glavnim zadacima; 3) U pitanju narodnog zdravlja ne može se činiti razlika između ekonomski jakih i slabih; 4) Glavno mjesto ljekarskog djelovanja su ljudska naselja, mjesta gdje ljudi žive, a ne laboratorije i ordinacije. Zagrebačka Škola narodnog zdravlja osnovana je 4. rujna 1926. godine, a 1927. godine useljava se u zgradu koju koristi i danas.

 

Obilazak zgrade Škole narodnog zdravlja koja nosi Štamparovo ime, kao i historiografska predavanja o presjecištima načela socijalne medicine i novog prostornog planiranja koje nastaje u Zagrebu u to vrijeme, uz projekcije filmova iz arhiva Škole, organizira se u svrhu poticanja propitivanja nasljeđa Andrije Štampara u zdravstvenim politikama u RH danas i njihovoj sprezi s trendom manipuliranja prostorom kao resursom.

 

Obilazak Škole narodnog zdravlja dio je projekta RETROPOLIS Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII), a organizira se u suradnji sa Školom narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Podrška: Grad Zagreb – Ured za kulturu

 

Rad UIII-a institucionalno podržava Zaklada Kultura nova.

 

Više na: http://uiii.hr/

 

 

Odgovori