International workshop “Cultural and political aspects of the sculptural monuments of the Habsburg/Austro-Hungarian Monarchy” (Zagreb, 26–28 September 2019)

Treća međunarodna radionica iz ciklusa „Beč kao kiparski centar u 19. stoljeću“ pod nazivom “Kulturno-politički aspekti spomeničke plastike u Habsburškoj / Austro-Ugarskoj Monarhiji” održat će se od 26. do 28. rujna u Zagrebu u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti, Hrvatskog instituta za povijest i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

 

Tijekom 2017. formirana je grupa međunarodnih stručnjaka, povjesničara umjetnosti koji se bave temom skulpture na području Monarhije u razdoblju od 1800. do 1918. godine, te su održane dvije radionice (Ljubljana, Umetnostozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, veljača 2018; Institut für Kunstgeschichte der Universität Wien, listopad 2018.). Cilj je istražiti i prezentirati bogatu kiparsku djelatnost koja je iz svog centra, Beča, disperzirana diljem Monarhije. Djela majstora koji su djelovali u lokalnim sredinama do sada su ostala nepoznata široj javnosti, a mnogi spomenici su radi političkih okolnosti uklonjeni sa svojih izvornih mjesta. Ova bogata i zanemarena kulturna baština u fokusu je međunarodne radionice koja će se održati 27. rujna 2019. u Zlatnoj dvorani Hrvatskog instituta za povijest.

 

Program:

https://www.ipu.hr/content/info/HBSB_program.pdf

http://www.isp.hr/wp-content/uploads/Cultural-and-political-aspects-.pdf

 

Izvori:

https://www.ipu.hr/article/hr/778/bec-kao-kiparski-centar-u-19-stoljecu

http://www.isp.hr/27-9-2019-poziv-internacionalnu-radionicu/

http://www.dpuh.hr/

 

 

Odgovori