Igor Duda (ur.), „Komunisti i komunističke partije: politike, akcije, debate“

Zbornik odabranih radova s Trećeg međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, Pula, 28-30. rujna 2017. Srednja Europa i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zagreb i Pula, 2019., 250 str.

 

U rujnu 2017. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održan je Treći međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi. Od ukupno oko osamdeset izlaganja, u ovome zborniku zastupljeno je njih devet koja su prerasla u znanstvene radove koji obrađuju teme iz unutarnje i vanjske politike, kulturne povijesti, povijesti medija i arhivistike. Autori iz nekoliko zemalja donose rezultate novih istraživanja utemeljenih na arhivskom gradivu, novinama i drugoj periodici, memoaristici, usmenoj povijesti i drugim izvorima. Obradili su različite aspekte djelovanja KPJ/SKJ od ilegalnih međuratnih godina preko reformskih nastojanja povezanih s programom iz 1958. do sukoba krajem osamdesetih i raspada stranke. Fokus na Jugoslaviju dopunjuju usporedbe i dodiri s Čehoslovačkom, Poljskom, Egiptom, Ganom, Gvinejom i Alžirom.

 

Autori: Milivoj Bešlin, Ivana Hanaček, Boris Mosković, Magdalena Najbar-Agičić, Edvin Pezo, Nemanja Radonjić, Ivan Smoljan i Nikolina Rusac, Milan Sovilj, Tatjana Šarić i Marijana Jukić.

 

Ovim zbornikom nastavlja se niz dosadašnjih izdanja objavljenih u CKPIS-ovoj (Centar za kulturološka istraživanja socijalizma) Biblioteci CeKaPISarnica: “Socijalizam na klupi. Jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike (2013.), zbornik objavljen uoči prvoga skupa, ur. Lada Duraković i Andrea Matošević; i “Socijalizam: izgradnja i razgradnja (2017.), zbornik objavljen poslije drugoga skupa, ur. Chiara Bonfiglioli i Boris Koroman.

 

Predstavljanje zbornika: 4. Socijalizam na klupi, Svečana dvorana Tone Peruško, Ronjgova 1, 26.9.2019., 12.15 sati

 

Izvori:

 

https://srednja-europa.hr/SE2019/2019/08/30/komunisti-i-komunisticke-partije-politike-akcije-debate/

 

https://www.unipu.hr/ckpis/cekapisarnica

 

https://www.facebook.com/ckpis.unipu.hr/

 

 

Odgovori